Özel sağlık sigortalıların sağlık kuruluşu seçiminde doğrudan ödeme sisteminin incelenmesi: bir araştırma
Analysis of direct payment system at private health insurance holders' health institution preference: A survey
- Tez No: 214635
- Danışmanlar: PROF. DR. RİAN DİŞÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, Hospitals, Health Care Management, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Özel sağlık sigortası, ödeme sistemleri, sigortalı tercihi, sigorta maliyetleri, sigorta primleri, Private health insurance, remuneration (payment) systems, insured member choice, insurance costs, insurance premium
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZ(Vural Şenalp, (2008), ?Özel Sağlık Sigortalıların Sağlık Kuruluşu Seçiminde Doğrudan Ödeme Sisteminin İncelenmesi : Bir Araştırma?, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı Doktora Tezi. İstanbul)Bu çalışmada özel sağlık sigortası şirketleri ile sağlık kuruluşları arasında uygulanan Doğrudan Ödeme Sisteminin, özel sağlık sigortalıların sağlık kuruluşu tercihi üzerindeki etkileri incelenmiştir.Özel sağlık sigortası sektörünün verilerinin incelenmesi sonucunda özel sağlık sigortalılarının Doğrudan Ödeme Sistemi bulunan sağlık kuruluşlarını kullandıkları, Doğrudan Ödeme Sisteminin özel sağlık sigortası şirketleri ile özel sağlık kuruluşları arasında kullanıldığı, tedavi maliyetleri özel sağlık sektörüne göre çok daha düşük olan kamu sağlık kuruluşlarında kullanılmadığı gözlemlenmiştir. Özel sağlık sigortalıların özel sağlık kuruluşlarını tercih etmesine yol açan bu durum özel sağlık sigortası şirketlerini yüksek tedavi maliyetlerini karşılamak durumunda bırakmış ve bu durum özel sağlık sigortası sektörünün gelişmesinin önündeki önemli sorunlardan biri olmuştur.Araştırmada Doğrudan Ödeme Sistemi ile sigortalıların bu sistemin olduğu sağlık kuruluşlarını tercihleri arasındaki ilişki incelenmiş ve anket uygulaması sonucunda anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Kamu sağlık kuruluşlarında da Doğrudan Ödeme Sisteminin uygulanmasının, özel sağlık sigortası şirketlerinin sigortalı kişi başına tedavi maliyetlerinin ve sigorta primlerinin mevcut duruma göre daha kabul edilebilir düzeylere gelmesini sağlayacağı, bunun da özel sağlık sigortası sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayacağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT(Vural Şenalp, (2008), ?Analysis of direct payment system at private health insurance holders' health institution preference.: A survey?, Ph.D. thesis, İstanbul University, Institute for Social Sciences, Business Department, Business Administration and Organization Department.)Impact of direct payment system in place between private health insurance companies and health institutions, on the private health insurance owners? preference of health institutions, has been analyzed in this study.The analysis of private health insurance sector data indicated that, private health insurance owners have been utilizing health institutions having direct payment systems, direct payment systems have been established between private health insurance companies and private health institutions and were not in place at public health institutions where the treatment costs are considerably lower compared to private health institutions. This situation encouraging the private health insurance owners to prefer private health institutions, enforced private health insurance companies to cover high treatment costs and stood as a barrier in front of the development of the private health insurance sector.In this study, the relation between direct payment mechanisms and the preference of health institutions where such direct payment mechanisms are in place by the insureds was analyzed and a significant correlation was observed. It has been demonstrated that, establishment of direct payment systems at public health institutions would decrease the costs of private health insurance companies and lover the insurance premiums which consequently would accelerate the development of the private health insurance sector.