Kartlı ödeme sistemlerinin ekonomiye etkisi ve Türkiye'de kartlı ödeme sistemleri
Effect of cards payment systems on economy and cards payment systems in Turkey
  1. Tez No: 214709
  2. Yazar: TEOMAN ALPONAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cards Payments Systems, Credit Card, Debir Card, POS
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmada dünyada ve Türkiye'de alternatif ödeme araçlarının, özellikle kartlı ödeme araçlarının gelişimi ve gelişimini etkileyen faktörler incelenmiştir.Uluslararası ödemeler ağının oluşturduğu sistem dinamik ve yaratıcıdır. Bu sistem ekonomik büyümeyi maksimize etmektedir. Bu sistem; alıcı ve satıcıları birbirine bağlayan güvenli, ekonomik şeffaflık sağlayan, artan ekonomik uyarımlar ve bankacılık sistemine daha geniş ve fazla katılım gibi temel faydalar sağlayan, ekonomik kalkınmayı, büyümeyi azami düzeye yükselten dinamik ve yaratıcı bir sistemdir. Kartlı ödeme sistemlerinin sağladığı bu ağ, bütün dünyada hem insanlara hem de ulusal ekonomilere çeşitli faydalar sağlamaktadır.Ödemeler ekonomik faaliyetlerin can damarıdır. Kartlı ödeme sistemlerinin yaygın olarak benimsenmesi mal ve hizmet satışlarında ciddi artışlar sağlamış ve ayrıca, kullanıma hazır krediler ve likidite üzerindeki engelleri kaldırmış ve ticaret, takas üzerinde coğrafi sınırlamaları azaltmıştır.Gelişmiş ülkelerde, kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, ekonomik verimliliğin artmasına, ihtilaf ve uyuşmazlıkların azaltılmasında kilit rol oynamaktadır. Gelişmekte olan veya geçiş ekonomilerinde ise kartlı ödeme sistemlerinin sağlayacağı şeffaflık ve öngörülebilirlik, mevcut finans sistemlerinin modernleştirilmesinde itici bir güç olabilecektir. Ulusal ekonomiler hangi aşamada olursa olsun kartlı ödeme sistemleri ile ekonomik büyümelere birbirlerini destekleyip tamamlar niteliktedir.Anahtar Kelimeler : Kartlı Ödeme Sistemleri, Kredi Kartı, Banka Kartı, POS
Özet (Çeviri)
In this study alternative payment systems in the world, Turkey and especially developments in the payment systems and factors that are affecting these developments are examined.The system that are formed by international payment systems is dynamic and creative. This system maximizes the economic growth. This system; connects the sellers and buyers, secure, supplying economical transparency; supply benefits with an increasing economical stimulation and increasing wide participation in banking systems, leveraging the economical development in an optimum level in a dynamic and creative way. The payment web supplied by the cards, is giving different benefits to the humans in all around world and also to the national economies.Payments are the main streams of the economies. The wide exception of the cards payment systems is providing high increases in the sales of the goods and services, removing the restrictions on the credits and liquidity and also removes the geographical restrictions on the trade and settlement facilities.Wide spread acception of the card payments in the developed countries plays a major role in the efficiency increase of the economies and also decreasing conflicts, disputes in the economics. The transparency and anticipation of the card payments systems in the developing countries plays a major role in the modernization of their financial systems.Cards payment systems and economical growth are supporting and completing each other, regardless of the level of the national economies.