Okul öncesi eğitiminde belirli günler ve haftalara yönelik şarkı dağarcığı ile ilgili öğretmen görüşleri
Teachers?s opinion on repertoire of songs aimed at specific days and weeks for pre-school children
- Tez No: 214854
- Danışmanlar: PROF. SELMİN TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Pre-School, Pre-School Education, Specific Days and WeeksThesis Guide: Prof. Selmin TUFAN
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitimi veren kurumlarda görev yapan müzik öğretmenlerinin belirli gün ve haftalara yönelik şarkı dağarcığı seçimini hangi kriterlere göre yaptıkları, çocuk gelişimi özelliklerine uygun şarkı seçimine yönelik görüşlerinin neler olduğu, belirli gün ve haftalara uygun daha etkin kaynakların oluşumuna ne gibi katkıda bulunabileceğini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada yer alan nitel veriler daha çok kaynak tarama yoluyla, nicel veriler ise okul öncesi eğitimi veren kurumlardaki müzik öğretmenlerine uygulanan anket formlarıyla elde edilmiştir. Anket yöntemiyle elde edilen veriler frekans ve yüzde alınarak tablolar yardımıyla yorumlanarak açıklanmıştır.Bu araştırmanın evrenini, Türkiye'deki okul öncesi kurumlarda görev yapan müzik öğretmenleri, araştırma Ankara il örneğiyle sınırlandırıldığı için evren ve örneklemini ise 30 eğitim kurumunda görev yapan 30 müzik öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmanın sonucunda, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan müzik öğretmenlerinin çocukların gelişim özelliklerini büyük ölçüde bildikleri, belirli günler ve haftalara yönelik şarkı seçimlerinde bu özellikleri göz önüne almak istedikleri ancak var olan kaynakların ihtiyaca yeterince cevap veremediği ve parçalara tek tek ulaşmada zorluk çektikleri gözlenmiş, bu problemlerde düşünüldüğünde toplu bir kaynağa ihtiyaç olduğu görülmüştür.Araştırmanın sonuçları da dikkate alınarak bir takım öneriler sunulmuştur.Bilim Kodu : Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim DalıMüzik Öğretmenliği Bilim DalıAnahtar Kelimeler : Okul Öncesi, Okul Öncesi Eğitimi, Belirli Günler ve HaftalarTez Yöneticisi : Prof. Selmin TUFAN
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the criteria of music teachers working at pre-school organizations on choosing the songs at specific days and weeks, what their views are in respect to the selection of the songs in accordance with child development features, and what contributions they can make to the formation of source in this field.The qualitative data of the research are primarily obtained by source combing, and the quantitative data are obtained through the questionnaires given to the music teachers working in pre-school organizations. The data obtained through questionnaires are interpreted and explained with the help of charts by taking the frequencies and percentages of the data obtained.While the scope of this research consists of the music teachers working at the pre-school organizations in Turkey, the scope and the sampling consists of 30 music teachers from 30 Pre-school Organizations in the province of Ankara which the research is limited to.At the end of the research it is determined that the music teachers of pre-schools organizations understand the development features of children to a great extent, they want to take these features into consideration in the selection of songs aimed at specific days and weeks however, the sources available make it difficult for them to reach all the pieces suitable for such selections, and taking this criteria into consideration it is observed that a mass source is required for such selections.Certain recommendations are made by taking the results of the research into consideration.Science Code: (Education of Fine Arts Main Branch of Science)Music Education Branch