Küreselleşme, şehirleşme ve küreselleşmenin bir boyutu olarak habitat toplantıları
Globalization urbanization and habitat meeting as a dimens of globalization
  1. Tez No: 215014
  2. Yazar: ÖZKAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKUT TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir, Şehirleşme, Küreselleşme, Yeni Dünya Düzeni (YDD), Habitat Toplantıları, Yönetişim, Katılım, Sürdürülebilirlik, SürdürülebilirŞehirleşme, City, Urbanisation, Globalization, New World Order, HabitatMeetings, Governance, Participation, Sustainability, Sustainable Urbanisation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Dünya toplumları hızla şehirleşmektedir. Bugün dünya ikinci dalgaşehirleşmeyi yaşamaktadır. Birinci dalga şehirleşmeyi 1950'lere kadar büyük orandaBatılı ülkeler yaşamıştır. İkinci dalga şehirleşmeyi ise, bu tarihlerden günümüzekadar gelen süreçte, yine büyük oranda GOÜ'ler yaşamaktadır. Dünyanın henüzşehirleşmekte olan bu ikinci yarısı, aynı zamanda dünyanın altıda beşlik bir nüfusunuda içinde barındırmaktadır. Bu nedenle GOÜ'lerin şehirleşme oranlarındaki ufak birbüyüme, dünyanın şehirli nüfusuna çok büyük rakamlarda nüfusun eklenmesinesebep olmaktadır. Bu durum hızla devam etmekte olup, gelişmiş ülkelerin temel birkaygısı haline gelmiştir. Çünkü şehirleşmenin kaynak sarfiyatı kırdan çok daha fazlaiken; dünyanın kaynakları ise olabildiğince sınırlıdır. Bu kaygı, gelişmiş ülkeleriGOÜ'lerin şehirleşmeleriyle ilgili yeni yaklaşımlar geliştirmeye sevketmiştir. Buyaklaşımlardan birisi GOÜ'lerin şehirleşmesini kontrol altına almak şeklindebelirmiştir. Bu yaklaşımın bugünkü adı Habitat toplantılarıdır. Habitat toplantılarısayesinde dünya nüfusunun altıda beşlik bölümünün üreteceği şehirleşmenin niteliğibelirlenmiş, en azından belli temel noktalarda kontrol altına alınmış olacaktır. Bukontrol altına alma süreci ise, gelişmiş ülkeler açısından son derece ciddi bir konuolmuştur. Çünkü şehirlerin ağırlıklı kısmının niteliği, dünyanın ağırlıklı kısmınınbiçimini de belirleyecek güçtedir. GOÜ'lerin hızla şehirleşmesi dünyanın bu türdenbir nitelik değişimine sebep olabilecektir. Bu ihtimal dünyanın yeni bir dünya düzeniile karşı karşıya gelmesi demektir. Günümüz dünya düzeninin buna göz yummasımümkün değildir. Habitat toplantıları çerçevesinde GOÜ'lerin şehirleşmeleri`sürdürülebilir şehirleşme' amacına uygun olarak ve büyük oranda `katılım' ilkesininmeşrulaştıracağı bir yapı içerisinde belirlenmiş ve kontrol altına alınmış olacaktır.Son tahlilde bu şehirler, içerisinde bulundukları dünyaya küresel bir hâkimiyetimkânı tanımaktan uzaklaştırılmış şehirleşmeler haline getirilecektir.
Özet (Çeviri)
Societies on the earth have been urbanising rapidly. Today the world isexperiencing the second wave of urbanisation. It is the developed countries thatmostly experienced the first wave of urbanisation until the 1950?s. It is the secondwave urbanisation that mostly the developing countries has experienced since then.This part of world that is just urbanising, at the same time, contains five sixth ofpopulation of world as well. Because of this, little increasing in urban population ofDCs causes to add huge number of population to world urban population. Thisprocess is continuing rapidly and it became reason of a big anxiety for developedcountries. While the earth sources limited, cities have much more sourceconsumption than rural. This anxiety is dispaching developed countries to find newapproachs about urbanisation of DCs. One of this approaches appear as taking undercontrol the urbanisation of DCs. It is Habitat Meetings that name of the approach.Due to the Habitat Meetings, quality of urbanisation what produced by big part ofworld that has five sixth population of it will be determined or at least tooke undercontrol some important characteristics. Itis very serious matter for developedcountries that the process of taking under contorl. Because quality of big part ofcities has a defining potantial qulaity of big part of the world. Urbanisaion of DCsmight lead to that king of changing of the world. This possibility can be seen asworld face to new world order. It is impossible to give permit that for current worldorder. Whitin frame work of Habitat Meetings, urbanisations produced by DCswould took under control as suitable to task of `sustainable urbanisation? and as fit toprinciple of `participation?. In the final analysis, those cities will be turned into thekind of urbanisations that will not allow the countries where these urbanisations areto have a global hegemony.