İnsanlar arası ilişkilerde anlamın birlikte inşası
The mutual construction of meaning in interpersonal relationships
- Tez No: 215059
- Danışmanlar: PROF.DR. SİBEL AYŞEN ARKONAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anlam inşası, konuşma analizi, dilsel stratejiler, Construction of meaning, conversation analysis, linguistic strategies
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Konuşma eylemi, gündelik etkileşimler sırasında sosyal ilişkilerin inşasında ve ortak anlamaların karşılıklı olarak üretilmesinde temel eylemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, insanların konuşmalarında anlamı nasıl, hangi araçlarla kurguladıklarını ve hangi dilsel stratejileri seçtiklerini incelemektedir. Bu çalışmanın ayırıcı özelliği, sosyal ilişkileri bir sosyal eylem olan konuşma edimi temelinde inceleyerek, konuşmalarda tercih edilen dilsel stratejileri kültürel bağlamda değerlendirmesidir. Ele alınan temel problem, insanların konuşmaları sırasında bir anlam kopuşu gerçekleştiğinde hangi dilsel stratejileri tercih ettidir. Aile, sokak, iş ve arkadaş ortamlarında olmak üzere dört ortamda gerçekleşen konuşmalar, konuşma analizi yöntemiyle incelenmiştir. Konuşmalarda analiz edilen yapısal özelliklerin ve katılımcıların seçtikleri stratejilerin, ne tür kültürel nitelikler taşıdığı tartışılmıştır. Analiz sonuçları, konuşmanın gerçekleştiği ortamın konuşmanın seyrini ve seçilen stratejileri doğrudan etkilediğini göstermiştir. Konuşmanın gerçekleştiği ortamda, karşılıklı anlamın inşasında etkili olan bir diğer unsur ise konuşmaya katılan kişilerin arasındaki ilişkinin türüdür. Konuşma ortamı ve katılımcıların o ortamdaki üstlendikleri roller, seçilen stratejilerin farklılaşmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Actions in talk are one of the principal actions involved in the construction of social relationships and the mutual production of common understandings during daily interactions. The aim of this study is to analyze how people construct meaning using what type of linguistic tools and strategies in their talk. The distinguishing quality of this study is the fact that the preferred linguistic strategies are evaluated and interpreted in the context of culture by analyzing social relationships based on conversations as social actions in this study. The main problem taken into account in this study is what type of linguistic strategies is preferred when the construction of meaning is disrupted somehow. The conversations which had taken place in four mediums (family, street, work and friends) were analyzed using conversation analysis. The cultural implications of structural qualities of conversations and the preferred strategies of the participants were discussed. The results of the analysis revealed that the medium of the conversations had a direct impact on the flow of the conversations and the participants? strategies. Another factor that had an impact on the construction of meaning was the type of the relationship between the participants. The medium of the conversations and the roles adopted by the participants within mediums resulted in different preferences for strategies.