Evaluation of financial leasing contracts
- Tez No: 21515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNUR M. ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansial kiralama kontratı, değerlendirilmesi, kiralamanın değeri, avantajlı seçenek, Financial leasing contract, evaluation, value of lease, benefitable alternative
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez, bir firmanın Finansal Kiralama yoluyla sahip olmaya karar verdiği bir makinaya ait finansal kiralama sözleşmesinin değerlendirilmesini incelemektedir. Firma açısından makinanın kiralama yoluyla mı yoksa borçlanarak satın alma yoluyla mı sağlanması seçeneklerinin irdelenmesi, bu tezin özünü oluşturmaktadır. Tezde, her iki alternatif karşılaştırılarak, hangi alternatifin makinanın sağlanması için firma açısından kârlı olacağına karar vermesi ayrıntılı olarak ortaya konulmaktadır. Yapılan değerlendirmede; firmanın kiralama süresi boyunca vergi ödeyeceği ya da vergi ödemeyeceği varsayımlarından hareket edilmiş ve ayrıca firmanın borç almasıyla ilgili olarak üç değişik faiz oranı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF FINANCIAL LEASING CONTRACTS BY DEMÎRAĞ, ALİYE NEJLA SUPERVISOR: Assoc. Prof. Gulnür M. SENGÜL February 1992 In this thesis, the financial leasing contract of company X that decided to acquire a machine, was evaluated» The main concern is whether to obtain the use of the machine by leasing or borrowing to buy. By comparing these two alternatives, the economic attractiveness or profitability of the two alternatives is analysed. These evaluations done by using three different borrowing rates and for two tax paying positions. The value of lease obtained for each case and three different discount rate are compared, the economically benefitable alternative is analysed under Turkish legal f r amewor k .