Color in interior spaces
- Tez No: 21516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Renk, ışık, yüzey rengi, mekan rengi, renk psikolojisi, renk teorisi iv, color, light, surface color, space color, color psychology, color theory, color perception. iii
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Renk kavramı, biyoloji, teori, teknoloji ve psikoloji gibi, çeşitli disiplinlerin değişik bakış açılarından ele alınabilir. Bu tez, rengi iç mekanlar açısından tartıştığı için, bir ölçüye kadar bu disiplinlerin hepsini içermektedir. Bu çalışmanın amacı, mekan rengi üzerine yapılan çalışmaları incelemektir. Burada ampirik olarak renge karşı tepkilerimizle ilgili nelerin bilindiği, rengin, eğer etkiliyorsa, mekan algılamasını nasıl etkilediği, değişik ışık kaynaklarından veya renklerin birbirlerinden nasıl etkilendikleri özetlenmiştir. Işığın rengi nasıl etkilediği, bir 'renk ve ışık simülatörü' kullanılarak ispatlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOR IN INTERIOR SPACES MÜGE DEMIRÖRS (BOZBEYLI) M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener February, 1992 Color can be approached from different perspectives and disciplines such as, biology, theory, technology, and psychology. This thesis discusses color, from the stand point of interior spaces, which to some extent involves most of these disciplines. The aim of this study is to review the research on environmental color. It will summarize what is empirically known about our responses to color, how, if at all, color influences the perception of an interior, how it is effected under different light sources or if it is effected from each other. The effects of light on color will try to be verified by using a 'color and light simulator'.