Tartışma kültürünün karşılaştırılması açısından uzmanların katıldığı Türkçe ve Almanca talkshow programları
Turkish and German talkshow programmes participatedby the experts from comparing discussion culture point of view
- Tez No: 215593
- Danışmanlar: PROF. DR. A.TURGAY KURULTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Konuşma akışı, soru-cevap akışı, anlam ayırt edici işaretler, argüman, argümanların gerekçelendirme kısımları, tartışma kültürü, Speech sequence, Question-answer sequence, sense arrangement signs, argument, justification part of argument, discussion culture
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Söylem çözümlemesine yönelik olan bu çalışmada, Türkçe ve Almanca uzmanların tartıştığı talkshow program örnekleri kullanılarak argüman ve argümanların gerekçelendirme kısımları karşılaştırmalı olarak işleyiş ve kültürel açıdan incelenmiştir. Bu amaçla uygulamalı söylem analizi yöntemleri ve argüman kuramından yararlanılmıştır. Uygulamalı söylem analizi yöntemleri ve argüman kuramı birleştirilerek amaca uygun makro ve mikro inceleme kriterleri belirlenmiş olup, uygulama bu kriterlere bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçta uzman tartışmalarındaki kültürel söylem yapıları karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuş ve tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is related to discourse analysis, the argument and justification parts of the arguments by using examples of Turkish and German talkshow programmes being discussed by the experts of the topics have been comparatively examined for functional and cultural point of view. For this purpose, applied discourse-analysis methods and argument theory have been utilized. By combining the methods of applied discourse-analysis with argument theory, macro- and microanalysis criteria have been defined and the application has been accomplished based on these criteria. Finally, cultural discourse structures in the discussions of the experts have been comparatively determined and defined.