İlköğretim okulu sınıf öğretmenlerinin derste zamanı etkili kullanma yeterlilikleri
Using of effective time adeguacy in lesson of primary class teachers
- Tez No: 215638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Zaman Yönetimi, class management, time management
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında sınıf öğretmenlerinin derste zamanı etkili kullanmak için sahip olmaları gereken yeterliliklerine ilişkin öğretmen, müfettiş ve yönetici görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bolu ili merkez ilçede bulunan 6 ilköğretim okulundan kartopu zincirleme örneklem yöntemi ile seçilen 20 sınıf öğretmeni, 6 ilköğretim müfettişi ve 6 ilköğretim okulu yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışma gurubunun görüşleri araştırmacı tarafından hazırlanan 25 soru ile toplanarak içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır;1- İlköğretim sınıf öğretmenlerinin dersten önce zamanı etkili kullanma yeterliliklerine ilişkin olarak sınıf öğretmenleri, müfettişler ve yöneticiler dersten önce mutlaka hazırlık yapmak gerektiği üzerinde durmuşlardır.2- Araştırmada, araç gereçlerin mutlaka dersten önce hazırlanması gerektiği, araç gereçle dersin veriminin arttığı, derste araç gereç temin etmenin süre kaybı olduğunu, önceden hazırlayıp gitmenin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.3- İlköğretim sınıf öğretmenlerinin dersin başlangıcında zamanı etkili kullanma yeterliliklerine ilişkin olarak sınıf öğretmenleri, müfettişler ve yöneticiler dersin başlangıcında, öğretmenlerin derse girişte yaptıkları etkinliklere (Selamlama, Yoklama, Duyurular vb.) ilişkin ortak görüşler belirtmişlerdir.4- Öğretmenler genel olarak derse girişte öğrencinin dikkatinin çekilmesi yoluyla derse giriş yaptıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca yeni programdan dolayı kullanılan yöntem ve tekniklerin derste zaman kaybına neden olduğunu ifade etmişlerdir.5- Görüşmeciler yapılan anonsların öğrencilerde dikkat eksikliğine dersten soğumaya ve dolayısıyla ders zamanından çalındığına işaret etmişlerdir. Bu anonsların kesinlikle ders anında yapılmaması gerektiğini belirtmişlerdir.6- Sınıf öğretmenleri dersin işlenişi esnasında ders kazanımlarını, ders zamanı ile dengeli kullanamadıklarını belirtmişlerdir. Bunun nedeninin ise yeni programla birlikte kazanımların sayısının fazla olmasını sebep göstermişlerdir.7- Görüşmeciler sınıfta istenmeyen öğrenci davranışlarının sık yaşandığını, bu davranışlarla baş etme süreci içinde derste zaman kaybı yaşandığını belirtmişlerdir.8- Öğretmenler alan bilgisinin önemli olduğunu belirtmişlerdir.9- Öğrencilerin bireysel farklılıkları öğretmenler tarafından önemli bulunmuştur. Bireysel farklılıkların çok olduğu sınıfta problemler olduğunu söylerken, müfettişler bireysel farklılığı çok olan sınıfların daha başarısız olduğunu, öğretmenin kendini çok iyi hazırlaması gerektiğini belirtmiştir.10- Öğretmenler ders sonunda yetişmeyen konuları diğer derse bıraktıklarını belirtmişlerdir.11- Öğretmenler teneffüsten zaman alınmasına karşı çıkmışlardır. Teneffüsün öğrencinin vazgeçilmez hakkı olduğunu belirtmişlerdir. Müfettişlerin ve yöneticilerin çoğu öğrencinin teneffüsünden zaman çalınmasına karşı çıkmışlardır.12- Öğretmenler yeni programla birlikte ölçme değerlendirme konusunda genel olarak, zamanın yetmediğini, ölçme değerlendirme ölçeklerinin sayısının çok olmasından ve ayrıca ölçme sonucunda değerlendirme yapamadıklarından şikâyet etmişlerdir. Müfettişlerin çoğu ölçme değerlendirme konusunda öğretmenlerin büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda çok eksik olduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the of teachers?, supervisors? and administrators? view points in relation to primary school teachers?effective use of time in class.During the study Qualitative research method wasand the qualitative data were collected through semi-structured interview techniqueby the researcher 20 elementary class teachers, 6 primary education supervisors and 6 primary school administrators formed the study proup of this study and the data collected at primary schools6 administratorslocated in Bolu through using snowball chaining sampling method. In this study fort he analysis of the qualitative data content analysis technique was used to by the researcher to examine the view points of the study group through 25 questions.The following results were obtained in this research;1- About the primary school teachers?effective time disposal before the class, teachers, supervisors and administrators emphasized the importance of making arrangements before class.2- In addition to these results is also reached: İnstructional materials must be prepared before the class, effectiveness of lesson is increased by using these instructional materials, during the lessons and instructional materials during the lesson are considered as waste of time, these instructional materials before class.3- About the primary school teachers?, effective time disposal at the beginning of the class, teachers, supervisors and administrators shared common views about teachers?activities (e.g.) at the beginning of class.4- Teachers stated that they usually enter the lesson by motivating the students. Moreover they pointed out that the methods and techniques used on account of new primary school curriculum cause loss of time in class.5-Interviewers stated that announcements made during the lesson cause lack of attention and ceasing to care for lesson and so these take time from the lesson. They emphasized that these announcements must be made in break times.6- Teachers noted that they can not use course objectives balanced with class time. They assigned the reason of this is that there are so many acqusitions together with the new schedule.7- Interviewers expressed that they often see undiserable student attitudes and they lose time while dealing with these attitudes during the lesson.8-Teachers emphasized that the content knowledge is important.9- Individual differences among students are considered as important characteristics among the students. While supervisors said that the classes, having many individual differences among students, have problems, they expressed that classes having many individual differences are more unsuccessful, and teachers have to prepare themselves better.10- Teachers expressed that they leave subjects that they cannot teach, to the next lesson.11- Teachers objected taking time from the break times stating that the break time is to take time from breaks. The students? indispensable right. Most of the supervisors and administrators also objected to take time from breaks.12- Teachers complained about testing and evaluation together with new curriculum, generally stating that they have not enough time, there are so many testing and evaluation scales and also they can not assess in the end of evaluation. Many of the supervisors pointed out about testing and evaluation that teachers have some problems on this matter and they believed that these are inadequate at this point.