İlköğretim 1- 5. sınıflar matematik dersi temel becerilerine drama tekniğinin katkısına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers? opinions about the contribution of drama technique to primary school 1st-5th grades maths courses basic skills
- Tez No: 215639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Maths Course, Maths Course Basic Skills, Drama
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2006-2007 eğitim öğretim yılında, ilköğretim sınıf öğretmenlerinin matematik dersinde drama tekniğinin kullanılmasının öğrencilerin matematik dersi temel becerilerine katkısına ilişkin görüşlerini almaktır.Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2006- 2007 yılı Düzce İl Merkezinde bulunan Resmi İlköğretim Okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Düzce İli Merkezinde 29 ilköğretim okulunda görev yapan 298 sınıf öğretmeni ile yapılmıştır.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından uzman denetiminde anket hazırlanmıştır. Anketin geçerlik ve güvenirliği için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Anketin güvenirliğini ölçmek için `Cronbach Alpha' hesaplanmış ve anketin güvenirlik katsayısı ? = 89 bulunmuştur. Matematik Dersi Temel Becerilerin Kazandırılmasında Drama Tekniğinin Kullanılmasına Yönelik Öğretmen Görüşleri Anketinde 54 maddeye yer verilmiştir ve anket dört boyuttan oluşmuştur. Bu boyutlar sırasıyla, problem çözme, iletişim, akıl yürütme ve ilişkilendirmedir. Problem çözme boyutunda 12 madde yer almaktadır ve güvenirliği ? = 83.4'tür. İletişim boyutunda 16 madde yer almaktadır ve güvenirliği ? = 67.9'dur. Akıl yürütme boyutunda 13 madde yer almaktadır ve güvenirliği ? = 69'dur. İlişkilendirme boyutunda ise 13 madde yer almaktadır ve güvenirliği ise ? = 82.1 olarak bulunmuştur.Araştırmada, Matematik Dersi Temel Becerilerinin Kazandırılmasında Drama Tekniğinin Kullanılmasına Yönelik Öğretmen Görüşleri Anketi sonuçları ile ilgili ek kontrol soruları olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Örneklem olarak random yoluyla ilköğretim sınıf öğretmenlerinden 7 öğretmen seçilmiştir. Araştırmanın verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Bu amaçla araştırmacı tarafından 7 sorudan oluşan öğretmen görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formu uzman görüşü alınarak uygulamaya konulmuştur. Görüşmeler çözümlenerek bilgisayar ortamına aktarılmış ve her bir satıra numara verilerek görüşme dökümü formu oluşturulmuştur. Görüşme dökümleri işleminden sonra görüşme kodlama anahtarı hazırlanmıştır.Araştırma da ulaşılan sonuçlar şöyle özetlenebilir;1-Araştırma kapsamında bulunan problem çözme, iletişim, ilişkilendirme ve akıl yürütme becerilerine drama tekniğinin katkısına öğretmenlerin katıldıkları bulunmuştur.2-İlköğretim Okulu sınıf öğretmenleri matematik dersinde drama tekniğinin kullanılmasının öğrencilerin problem çözme becerisine katkısına ilişkin görüşlerini `Kesinlikle Katılıyorum' şeklinde belirtmişlerdir.3-İlköğretim Okulu sınıf öğretmenleri matematik dersinde drama tekniğinin kullanılmasının öğrencilerin iletişim becerisine katkısına ilişkin görüşlerini `Katılıyorum' şeklinde belirtmişlerdir.4-İlköğretim Okulu sınıf öğretmenleri matematik dersinde drama tekniğinin kullanılmasının öğrencilerin ilişkilendirme becerisine katkısına ilişkin görüşlerini `Katılıyorum' şeklinde belirtmişlerdir.5-İlköğretim Okulu sınıf öğretmenleri matematik dersinde drama tekniğinin kullanılmasının öğrencilerin akıl yürütme becerisine katkısına ilişkin görüşlerini `Kesinlikle Katılıyorum' şeklinde belirtmişlerdir.Anahtar kelimeler; Matematik Dersi, Matematik Dersi Temel Becerileri, Drama
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to receive opinions of primary school teachers about the contribution of the use of drama technique im maths courses to the students? basic skills in maths in 2006-2007 educational yearIn the research,qualitative research design was used. The scope of the research consists of primary school teachers working in schools in Düzce in 2006-2007. It was conducted with 298 teachers from 29 primary schools in Düzce.In order to collect the data, a questionnaire was prepared by the researcher under the supervision of a specialist.Speciaists? ideas were received for the validity and the reliability of the questionnaire. To measure the reliability of the questionnaire, `Cronbach Alpha? was calculated and the coefficient of reliability was ? =89. The questionnaire. concerning the teachers? opinions about the use of drama technique to have students acquire basic skills in maths courses include 54 items and it consists of 4 dimensions. These are problem solving,communication,inferencing and association. In the problem solving part there are 12 items and its reliability is ? =83.4. In communication part there are 16 items and its reliability is ? =67.9.In inferencing part there are 13 items and its reliability is ? =69.In association part there are 13 items and its reliability is ? =82.1.In the research, interview was used as additional control questions about the results of the questionnaire concerning teachers? opinions about the use of drama technique for having students acquire basic skills in maths courses. As samples 7 teachers were randomly chosen among primary school teachers. The data of the research was collected with the technique of semi- constructed interview. In order to do this, teacher interview forms consisting of 7 questions were prepared by the researcher. The interview form was put into application by receiving specialists? opinions. The interviews were analyzed and transferred to the computer, and by assigning a number to each line interview inventory form was prepared. After interview inventories,interview coding keys were prepared.The results of the research can be summarized as follows;1- It was found that teachers agreed on the contribution of drama technique to the skills of problem solving, association and inference within the scope of the research.2- Primary school teachers stated their opinion that they `strongly agreed? on the contribution of using drama technique to students? problem solving skill in maths courses.3- Primary school teachers stated their opinion that they `agreed? on the contribution of using drama technique to students? communicative skill.4- Primary school teachers stated their opinion that they `agreed? on the contribution of using drama technique to students? skill of association.5- Primary school teachers stated their opinion that they `strongly agreed? on the contribution of using drama technique to students? inference skill .