Okul öncesi öğretmen adaylarının müzik yeterlikleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Analysing of the relationship between prospective preschool teachers' music adequacy and emotional intelligence level
- Tez No: 215652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN YILDIZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, müzik eğitimi, duygusal zekâ, Preschool Education, music education, emotional intelligence
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi öğretmen adaylarının müzik yeterlikleri ile duygusalzekâ düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, üçüniversiteden 3. sınıflardan 110, 4. sınıflardan 110 olmak üzere toplam 220 okul öncesiöğretmenliği lisans programına devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileriMüzik Yeterlilik Anketi ve Duygusal Zekâ Ölçeği olmak üzere iki farklı veri toplamaaracından elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen bilgilerinçözümlenmesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir.Elde edilen bulgulara göre, müzik yeterlilikleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. Okul öncesi öğretmen adaylarının duygusalzekâ düzeylerinin genel müzik bilgilerinin % 5'ini, ses eğitim bilgi düzeyinin % 7'sini, çalgıeğitimi ve çalgı bilgi düzeyinin % 4'ünü, çocuk şarkıları ve çocuk şarkıları dağarcığı bilgidüzeyinin % 2'sini, müzik öğretim bilgi düzeyinin % 7'sini açıkladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this survey, the relationship between prospective preschool teachers? music adequacyand emotional intelligence level is analysed. Research working group consists of 220preschool teacher university students, 110- class 3, 110- class 4, from three differentuniversities. The datum of the research is obtained by two different datum gathering toolcalled music adequacy scale and emotional Intelligence scale. Analyzing the data which isobtained through datum gathering tools in the research is performed by using SPSS 15package program in a computer environment. According to the findings obtained, arelationship between their level of music adequacy and emotional intelligence is found. It isnoticed that prospective preschool teachers? emotional intelligence prospective preschoolteachers? emotional intelligence explains %5 of their general knowledge of music, %7 of theknowledge of sound education, %4 of their knowledge of the instrument education andinstrument knowledge level, %2 of their knowledge level of children songs and %7 of theirmusic teaching knowledge level.