Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 6 yaş grubu çocuklarda proje tabanlı öğrenmenin sezgisel matematik becerilerine etkisi
Analysis the effect of project based learning to the intuitive mathematics capabilities at children group of age 6 that are continuing preschool education institutions
- Tez No: 215651
- Danışmanlar: Y.DOÇ. FÜSUN YILDIZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Matematik, Sezgisel Matematik, Proje Tabanlı Öğrenme, Pre-school Education, Mathematics, Intuitive Mathematics, Project Based Learning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 6 yaş grubu çocuklarda proje tabanlı öğrenmenin, sezgisel matematik becerilerine olan etkisi incelenmiştir. Araştırma 2005- 2006 eğitim- öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece İlçesinde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan Papatya Anaokulu ve Sardunya Anaokulunda yürütülmüştür. Proje tabanlı öğrenmenin sezgisel matematik becerilerine olan etkisini inceleyebilmek amacıyla bir deney, bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Çalışmaya toplam 112 çocuk dahil edilmiştir. Deney grubu olan Papatya Anaokulunda 24 kız, 32 erkek olmak üzere 56 çocuk, kontrol grubu olan Sardunya Anaokulunda ise 22 kız, 34 erkek olmak üzere 56 çocuk ile araştırma yapılmıştır. Her iki gruba deneysel işlemler başlatılmadan önce ve deneysel işlemin sonunda Sezgisel Matematik Yeteneği Testi (SMYT) öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Deney grubunda proje tabanlı öğrenme programı uygulanırken kontrol grubunda geleneksel eğitim programı yürütülmüştür.Araştırmanın tüm istatistiksel analizleri SPSS 13.0 for Windows paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda proje tabanlı öğretim yaklaşımı ile eğitim alan deney grubunun sezgisel matematik düzeyleri, geleneksel öğretim yaklaşımı ile eğitim alan gruptan anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Bu sonuç sezgisel matematik yeteneğinin gelişiminde, proje tabanlı öğretim yaklaşımının geleneksel öğretim yaklaşımından daha etkili olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is analyzed that the effect of project based learning to the intuitive mathematics capabilities, at children group of age 6 that are continuing preschool education institutions. The study is carried out at Papatya Kindergarten and Sardunya Kindergarten that are linked to Ministry of National Education in Küçükçekmece, Istanbul. In order to research the effect of project based learning to the intuitive mathematics capabilities, a test group and a control group have been established. Totally 112 children have been included in this study. This research has been done with 56 children; as test group 24 girl and 32 boy from Papatya Kindergarten; as control group 22 girl and 34 boy from Sardunya Kindergarten. Before the experimental processes and at the end of the experimental process, intuitive mathematics capability test (IMCT) was implemented as a pre-test and lasttest. While project based learning program was being implemented to the test group, traditional education program was carried out to the control group. All statically analysis of the research has been done with SPSS 13.0 Windows package program. The result of the analysis is the level of intuitive mathematics ofthe test group that educated by the project based learning approach is much higher than the group that educated by the traditional learning approach. This result shows that project based learning approach is more effective than the traditional learning approach in the process of improvement of intuitive mathematics capability.