İlköğretimde sosyal bilgiler dersinde depremle ilgili konuların irdelenmesi
Investigating of the topics connected with the earthguake in social sciences lessons in elemantary school
- Tez No: 215653
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KANTÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Sosyal Bilgiler, Öğretmen, Earthquake, Social Sciences, Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye, dünyanın en etkili deprem kuşakları üzerinde bulunmaktadır. Bugün olduğu gibi gelecekte de depremle iç içe yaşayacaktır. Depremden en az zararla kurtulmanın yolu, okullarda verilecek etkili bir deprem eğitimidir. Bu araştırmada ilköğretim de Sosyal Bilgiler dersinde depremle ilgili konuların nasıl ve ne şekilde ele alındığı üzerinde durulmuş, karşılaşılan problemler tespit edilerek çözüm önerileri getirilmiştir. Araştırmanın başlangıcında Türkiye'nin depremselliğinden, ilköğretimde Sosyal Bilgiler dersinde deprem öğretiminde kullanılabilecek yöntem, araç ve gereçlerden bahsedilmiştir.Araştırmada görüşme yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan görüşme soruları Muş ve Bolu il merkezlerinde Sosyal Bilgiler dersinde deprem ve korunma yollarını öğreten 275 öğretmene uygulanmıştır.Araştırma sonucunda ilköğretim Sosyal Bilgiler ders programında deprem konusuna yeterince yer verilmediği, etkili yöntem, araç-gereç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda şu çözüm önerileri getirilmiştir:?Deprem riski yüksek bir ülkede yaşadığımızdan depremle yaşamayı öğrenmeliyiz.?Sosyal Bilgiler ders programında deprem konusuna daha fazla yer verilmelidir.?Öğretmenler, ilköğretimde sosyal bilgiler dersinde deprem ve depremden korunma yollarının öğretiminde farklı öğretim metotları, araç ve gereçler kullanmalıdır.?İlköğretimde Sosyal Bilgiler dersinde deprem öğretiminde öğrencilerde çaresizlik düşüncesine yol açmayacak bir içerik hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Turkey is on the most effective seismic belts. As today, Turkey will be live with earth quake in the future, too. The way of being rescued. From earth quake with least damage is an effective earthquake education in schools. In this research, it is focused that in social sciences. Lesson how earthquake been discussed. After fixing the problems, the solutions have been found. In the first part of the research, it is mentioned about the situation of earthquake and the methods, materials which are used in Social Sciences lessons.In this research, interview method has been used. The questions of interview have been applied to 275 teachers who teach earthquake and the ways of protections in Social Sciences lessons in the central of Muş and Bolu.According to the final of the research it has been fixed that in the curcirulum of Social Sciences. The earthquake hasn?t been enough as a subject and effective materials and methods haven?t been used. In the final part of the research some solution recommendations have been made:?We should learn to live with earthquake in spite of living in a country which has a high risk.?It should be mentioned more about earthquake in the curciculum of Social Sciences.?Social Sciences teachers should use we different methods and materials.?There should be a programme which won?t make students helpless.