İlköğretim 1. kademe birinci sınıf Türkçe-matemetik ve hayat bilgisi ders kitaplarındaki illüstrasyonların grafiksel açıdan incelenmesi
Graphic design analysis of illustrations that are in the course books of natural science & social studies and in mathematics-Turkish at 1st level - 1st year primary schools ,
- Tez No: 215658
- Danışmanlar: PROF. EROL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Grafik, Tasarım, Illustration, Graphics, Design
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 1. kademe birinci sınıf ?Matematik, Türkçe ve Hayat Bilgisi? ders kitaplarındaki illüstrasyonların grafiksel açıdan incelenmesidir.Bu araştırmaya 2007?2008 eğitim-öğretim yılında Bolu İli Merkez İlçede bulunan 4 ilköğretim okulunun 1. kademesinde görev yapan toplam 15 birinci sınıf, sınıf öğretmeni katılmıştır.Araştırmada, konu ile ilgili alan taraması yapılarak, farklı okullardan seçilmiş birinci sınıf öğretmenleriyle görüşülmüş ve bu görüşmelerde uzman görüşlerinden yararlanılarak oluşturulmuş anketler kullanılmıştır.Veri toplama aracı olarak kullanılan anket sorularının hazırlanmasında ve geçerliliğinin-güvenilirliliğinin tespit edilmesinde Prof. Erol Özden ve Yrd. Doç. Ahmet Yıkmış' dan onay alınmıştır.Toplanan verilerin çözümlenmesinde, anket sorularının grafikselleştirilmesinde, ?T? testi kullanılmıştır.Farklı okullardan seçilmiş, farklı sınıf öğretmenleriyle yapılan görüşme ve anket uygulamaları sonucunda elde edilen bulgulara göre;1.Ders kitaplarındaki çocuk resimlerinin çok etkili olduğu,2.Çocuk resimlerinin ilköğretim programına ?kısmen? uygun olduğu,3.Resimlerin grafiksel düzenlemesinin çokta yeterli olmadığı,4.Resimlerin baskı kalitesinin iyi olmadığı ve altlarında anlaşılır açıklamanın yeterli bulunmadığı,5.Numaralandırmanın eksik olduğu,6.Resimlerin bazılarının metnin amacına uygun olmadığı,7.Sayfa içinde metin, resim ilişkisindeki estetik değerlerin ?kısmen? uygun olduğu,8.Sayfada kullanılan şekil, grafik ve haritaların öğrencilerin öğrenme düzeyini etkilediği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to analyse graphic design of illustrations that are in the course books of natural science & social studies and in mathematics-turkish at 1st level - 1st year primary schools.15 1st level primary school teachers from 4 different schools which are in the centre region of Bolu took part in this research during 2007-2008 study year.In this research, field studies have been done, interviews have been done with primary school teachers who are picked from different schools and consultants are used to prepare questionnaire that is used in the interviews.An approval has been given by Prof. Erol Özden and Assistant Prof. Ahmet Yıkmış while preparing questionnaire and determining validity-realiability of this questionnaire that is used to collect data.T tests are used to analyse the collected data and graphic design of the questionnaire.According to the results of the interviews and questionnaires that are done with different teachers who were picked from different schools;1.Pictures that are in the school books for children have a big effect,2.Pictures for children are partly suitable for primary school programmes,3.Graphical layouts of the pictures are not adequate,4.Pictures have bad quality press and do not have enough explanations for each,5.There is lack of numbering,6.Some of the pictures does not fulfil the purpose of the text,7.Picture-text relations are partly well-thought in terms of aesthetic,8.Shapes, graphics and maps that form the layouts of the pages affect the learning level of children.