Fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımına yönelik bir inceleme-Bolu ili örneği
An analysis on science and technology teachers' use of information and comminication technology- the Bolu case
- Tez No: 215663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN BAĞCI KILIÇ, YRD. DOÇ. DR. ERDAT ÇATALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Fen ve Teknoloji Öğretmenleri, Information and Communication Technology, Science and Technology Teachers
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT)'e yönelik görüşlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Bolu il merkezi ile ilçelerinde bulunan 56 devlet okulunda yürütülmüş ve yaşları 21 ile 56 arasında değişen 39 kadın ve 34 erkek Fen ve Teknoloji dersi öğretmeni araştırmada kullanılan anketi doldurarak araştırmaya katılmıştır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin kişisel bilgileri, demografik yapı ile bilgisayar ve İnternet kullanımlarına yönelik 34 soru bulunmaktadır. Sorulardan bazıları evet-hayır cevaplı, bazıları da açık uçlu açıklama içermektedir. Öğretmenlerin çoğunluğunun lisans eğitimlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik bir ders almadıkları, ancak bulundukları şehirde bilgi/eğitim teknolojisi kursu düzenlendiği takdirde katılmak istedikleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin tamamına yakını bilgisayar kullanabilmekte ve en çok Microsoft Word programından yararlanmaktadırlar. Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin çoğunun derslerinde bilgisayar kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenler, İnterneti en çok bilgi edinme, bilgisayarı ise araştırma-öğrenme amacıyla kullanmaktadır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin yabancı dil (İngilizce) bilgi düzeylerinin orta ve düşük olmasına rağmen, bilgisayar kullanmak için İngilizce'nin gerekli olduğunu düşünmektedirler.Anketin ikinci bölümünde ise, beşli Likert tipi 38 maddeden oluşan Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)'e Yönelik Öğretmen Görüşleri yer almaktadır. Anketin cevap seçenekleri ?Kesinlikle Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum? biçimindedir. Sırasıyla 5, 4, 3, 2, 1, olarak numaralandırılan seçenekler, olumsuz ifadelerde ters çevrilerek kodlanmıştır. Öğretmenlerin BİT'e yönelik görüşlerinin sorulduğu anket incelendiğinde maddelerden 3 kategori oluşturulabileceği düşünülmüştür. Maddelerin bazılarının BİT'in öğretimde kullanılması ve katkılarına, bazı maddelerin öğretmene getirdiği katkı veya zorluklara, bazı maddelerin ise öğrenciye getireceği katkı veya zorluklara yönelik olduğu düşünülerek ?Öğretim?, ?Öğretmen? ve ?Öğrenci? kategorileri oluşturulmuştur.Çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesinden araştırmacıların Prof. Dr. Bahar Karaoğlan koordinatörlüğünde yürüttüğü Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma bilgi, beceri ve görüşlerini araştırmaya yönelik TÜBİTAK projesi kapsamında Bolu ilinden toplanan verileri ile gerçekleştirilmiştir. Yazar, Bolu ilindeki tüm Fen ve Teknoloji öğretmenlerine ulaşarak proje ekibi tarafından geliştirilen anketi doldurmalarını istemiştir.Araştırmadan elde edilen veriler betimsel istatistik, bağımlı ve bağımsız t-testi, tek yönlü ANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin çoğu BİT'e karşı olumlu düşünceler taşımakta ve BİT'i en çok ?Öğrenciler? için faydalı görmekle beraber, ?Öğretim? ve ?Öğretmen? için de yarar sağlayacağı kanısındadırlar.Çalışmaya katılan öğretmenlerin yarıdan fazlası BİT'in hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin yaratıcılığını sınırlandıracağını düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on investigation of Science and Technology teachers attitudes toward Information and Communication Technology (ICT). This study is a survey study has been performed in the 56 public schools which are located in Bolu provincial centre and counties. 39 female and 34 male teachers have been working in 56 public schools in Bolu participaleted. attended to this work whose age of range is from 21 to 56.The survey used in the study consists of two parts. First part includes 34 questions demographic information and use of computer and Internet. Most of these teachers did not take any course about Information and Communication Technology (ICT) in their undergraduate education, but they stated that they would like to attend to such training if it will be given in their counties. Most of these attendences have used the computer and they mostly uzed the Microsoft Word program. Almost all of the teachers use the computer in their lessons. They use the Internet for setting information and the computer for investigation and learning.The second part of the questionnaire includes a attitude scale of 38 questions. The Likert type attitude cerunts of free point which are ?Certainly Agree, Agree, Uncertain, Do Not Agree, Certainly Do Not Agree?. These options were coded as 5, 4, 3, 2, 1 respectively for the positive questions and vice versa for the negative questions. The items are categorized into three categories namely, ?Education?, ?Teacher? and ?Student?.These data was analyzed by using descriptional statistics, dependent independent t-test and one way ANOVA.It was found that most of the teacher had positive attitude toward ICT. Almost all of them agree that ICT is most beneficial for ?students?. But they also stated that, ICT might be also beneficial for ?Education? and ?Teacher?. More than half of the attendences stated that, ICT restrict the creativity of teacher and student.This study is a part of a bigger Project which is performed by the researchers of the Dokuz Eylül University and Ege University and coordinated by Prof. Dr. Bahar Karaoğlan. The project was a nationwide project and the data collected in Bolu was analyzed in the study. Supported by The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TSTRCT). This work have been carried out by the data obtained from Bolu. The researcher reached all Science and Technology teachers in Bolu and asked them to fill out the questionnaire that is developed by the Project Team.