İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sahip olduğu bazı duyuşsal değişkenlerin yeni müfredata göre hazırlanmış fen konularındaki kimya başarısına katkısı
Ilköğretim 8. sinif öğrencilerinin sahip olduğu bazi duyuşsal değişkenlerin yeni müfredata göre hazirlanmiş fen konularindaki kimya başarisina katkisi
- Tez No: 215673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Motivasyon Stilleri, Tutum, Akademik Başarı, Learning Styles, Motivation Styles, Attitude and Academic achievement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, öğrencilerin sahip olduğu bazı duyuşsal değişkenlerin; Öğrenme Stilleri, Fen Dersine Karşı Tutum, Okumaya Karşı Tutum, Okula Karşı Tutum, Motivasyon Stillerinin ilköğretim 8. sınıf yeni müfredata göre hazırlanmış fen konularındaki kimya başarısına katkısı incelenmiştir.Çalışma Düzce merkezinde ki ilköğretim okullarında yapılmıştır. 2006?2007 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde öğrencilere Fen Konularındaki Kimya Başarı Testi (FKBT) uygulanmıştır. Pilot çalışma olarak güz döneminde bu test 250 öğrenci üzerinde uygulanmış ve alfa güvenirlik katsayısı 0,82 bulunmuştur. Bahar döneminde 620 öğrenciye Fen Konularındaki Kimya Başarısını belirlemek amacıyla FKBT uygulanmıştır. Daha sonra öğrencilere Öğrenme Stili Ölçeği (ÖSÖ), Fen Dersine Karşı Tutum Ölçeği (FKTÖ), Okula Karşı Tutum Ölçeği (OKULKTÖ), Okumaya Karşı Tutum Ölçeği (OKTÖ) ve Motivasyon Stilleri Ölçeği (MSÖ) uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiş ve öğrencilerin veri toplama araçlarından aldıkları puanların ortalama ve standart sapma değerleri için betimlemeli istatistik, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki korelasyon kat sayısı için pearson korelasyon analizi ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkene katkısını belirlemek için çoklu eş zamanlı ve hiyerarşikal regresyon analizi yapılmıştır.Fen dersine karşı tutum, motivasyon stili ve öğrenme stili öğrencilerin fen konularındaki kimya başarılarını tahmin etmedeki katkısı istatistiksel olarak anlamlı iken, okula karşı tutum ve okumaya karşı tutumun öğrencilerin fen konularındaki kimya başarılarını tahmin etmede istatistiksel olarak anlamlı bir katkısı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the contribution of some of the psychological variables learning skills, attitude towards science, attitude towards education, and motivation styles that the elementary school students have, to the chemistry achievement in the science topics prepared according to the new syllabus for elementary school 8th grade.The study was carried out in the elementary schools in Düzce center. In the spring term of the 2006-2007 education year, chemistry achievement test in science topics has been applied. In the first autumn term this test was applied to 250 students and the reliability coefficient was found out to be 0,82. In spring term it was applied to 620 students to identify the chemistry achievement in science topics. Later on, learning skill inquiries, attitude towards reading inquiry and motivation styles inquiry have been applied to the students. The data was analyzed with a package program and multi regression analyze was carried out to determine the coefficient of correlation between dependent and independent variables and effects of the independent variables to dependent variables.In the conclusion part of the study, the attitude toward science, motivation and learning styles have a meaningful contribution statistically to forecast the chemistry achievement in their science topics. However in the multi regression analysis, it was found out the attitude towards school and education has no meaningful relation statistically, to forecast the chemistry achievement in the science topics.