İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersinde kullandıkları kelime öğrenme stratejileri
Vocabulary learning strategies used by 6th and 7th grades at primary school in English classes
  1. Tez No: 215685
  2. Yazar: SEDA ŞERABATIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenme stratejileri, akademik başarı, ilköğretim öğrencisi, tutum, Vocabulary learning strategies, academic achievement, primary school student, attitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce öğrenirken kullandıkları kelime öğrenme stratejilerini belirlemektir. Bu çalışmada öğrencilerin kullandıkları kelime öğrenme stratejilerinin; cinsiyet, dershaneye gitme, özel ders alma, akademik başarıları, İngilizce dersine karşı tutumları, anne ve baba eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır.Araştırma 2007-2008 eğitim öğretim yılı birinci döneminde, Bolu Gazipaşa İlköğretim Okulu'nda yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Bolu ilindeki tüm 6. ve 7. sınıf öğrencileri, örneklemini ise Gazipaşa ilköğretim Okulunda öğrenim gören 6. ve 7. sınıf toplam 337 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılarak nicel verilere, öğrencilerle görüşme yapılarak nitel verilere ulaşılmıştır. Araştırmada öğrencilerin kullandıkları kelime öğrenme stratejilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştiren ?Kelime Öğrenme Stratejileri Ölçeği?, öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ?6. Sınıf Kelime Başarı Testi? ve 7. Sınıf Kelime Başarı Testi, öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumlarını belirlemek amacıyla Erdem (2007) tarafından geliştirilen ?İngilizce Dersine Karşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Nicel verileri destelemek amacıyla son olarak öğrencilerle kullandıkları kelime öğrenme stratejileri ile ilgili görüşme yapılmıştır. Araştırma sonunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:Öğrencilerin genel olarak kelime öğrenme stratejilerini kullandıkları, en fazla sosyal stratejileri kullandıkları, en az yürütücü biliş stratejilerini kullandıkları tespit edilmiştir.Öğrencilerin kelime stratejilerini kullanma durumları, cinsiyete göre incelendiğinde kızlar lehine anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kızların erkeklere göre genel olarak kelime öğrenme stratejilerini daha çok kullandıkları belirlenmiştir.Öğrencilerin kelime stratejilerini kullanma durumları, dershaneye gitme durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.Öğrencilerin kelime stratejilerini kullanma durumları, İngilizceden özel ders alma durumlarına göre sadece sosyal stratejilerin kullanımında farklılıklar göstermektedir. Buna göre özel ders alan öğrenciler kelime öğrenme stratejilerinden sosyal stratejileri, özel ders almayan öğrencilere göre daha fazla kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.Öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerini kullanma durumları akademik başarılarına göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Akademik başarısı yüksek olan öğrenciler, diğer öğrencilere göre not alma ve sosyal stratejileri daha fazla kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.Öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerini kullanma durumları İngilizce dersine karşı tutumlarına göre farklılıklar göstermektedir. İngilizce dersine karşı tutumu yüksek olan öğrencilerin, diğer öğrencilere göre örgütleme, yürütücü biliş, sosyal, tekrar, not alma stratejilerini daha fazla kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Sadece İngilizce dersine karşı tutumu orta düzeyde olan öğrencilerin, diğer öğrencilere göre sosyal stratejileri daha fazla kullandıkları belirlenmiştir.Öğrencilerin kelime stratejilerini kullanma durumları, anne ve babalarının eğitim düzeylerine göre sadece anneleri üniversite mezunu olan öğrenciler için anlamlı farklılık göstermektedir. Annesi üniversite mezunu olan öğrencilerin sosyal stratejileri, diğer stratejilere göre daha fazla kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kelime stratejilerini kullanma durumları babalarının eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the vocabulary learning strategies of 6th and 7th grades at Primary School. In this study care is shown to determine if there is any significant difference according to students? gender, the situation of going to any course and taking private lesson, academic achievement, attitude towards English lesson and the situation of their mothers? and fathers? education level in their usage of vocabulary learning strategies.This research was conducted at Gazipaşa Primary School in Bolu, during the first term of the 2007-2008 teaching year. The subjects of the study were 337 students from 6th and 7th grades. Descriptive method was used in the study. In order to search vocabulary learning strategies of the students, ?Vocabulary Learning Strategies Questionnaire? , to search their academic achievement ?Vocabulary Tests? that were developed by the researcher and for their attitudes towards English lesson ?Attitude Toward English Scale? that was developed by Erdem (2007) was applied to the students. At the end, in order to support the data with the qualitative results an interview was done with the students. At the end of the study the followings were found:The results indicated that the students generally use the vocabulary learning strategies. But they use mostly social and note taking strategies. Metacognitive strategies are used at a low level.It was found that there is a significant difference based on usage of vocabulary learning strategies between females and males in favour of female students.It was determined that there is no significant difference based on usage of vocabulary learning strategies according to their situation of going to any course.It was found that there is no significant difference based on usage of vocabulary learning strategies except from the usage of social strategies according to their situation of taking any private lesson.The results indicated that successful students in vocabulary test use note-taking and social strategies more than less successful students.The results indicated that there are significant differences based on usage of vocabulary learning strategies between the students that at higher attitude level and lower attitude level towards English lesson. The students that at higher attitude level use organization, metacognitive, social, repetition and note-taking, strategies more than the students at lower attitude level. The students at mid attitude level use social strategies more than at the other attitude level.It was found that there is a significant difference based on usage of vocabulary learning strategies according to their mothers? education level. The students whose mothers graduated from university use social strategies more than the other strategies. The situation of usage of vocabulary learning strategies doesn?t show any significant difference according to their fathers? education level.