Yapı marketlerde yönetim ve organizasyon sorunlarına ilişkin bir araştırma ve çözüm önerileri
Analysis and solutions on the organizational and administrative problems of home improvement markets
  1. Tez No: 215693
  2. Yazar: MEHMET METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Organizasyon, Yapı Marketler, Uyumluluk Analizi, Management and Organization, Home Improvement Markets, Correspondence Analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmada, yapı marketlerin yönetim ve organizasyon sorunlarını tesbit etmek amacıyla yapı market zincirlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye'de faaliyette bulunan en büyük yapı market zincirlerinin yöneticileri, çalışanları ve müşterileri üzerinde odaklanmıştır. Koçtaş, Tekzen ve Praktiker yapı marketlerinin Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Konya ve Gaziantep illerindeki merkez ve şubelerinden anket yöntemi ile toplanan veriler; ki- kare testi ve uyumluluk analizine tabi tutulmuş ve yorumlanmıştır.Likert ölçeğinde kapalı uçlu soru tekniği ile hazırlanan sorular, yöneticiler, çalışanlar ve müşterilerle yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Birincil kaynaktan elde edilen skorlar oluşturulan hipotezler bağlamında değerlendirilmiştir. Yapı marketlerde yönetim ve organizasyon sorunlarının, yöneticiler, çalışanlar ve müşteriler açısından algılama düzeyleri ve firmalar arası farklılıklar belirlenmiştir. Genel olarak yapı marketleri etkileyen önemli faktörler analiz edilmiş, firma bazında sorunları aşmak için uygulanabilecek stratejiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at examining administrative and organizational problems encountered in the home improvement markets in Turkey. The study focuses on managers, employees and customers in the largest home improvement markets in Turkey. Data gathered by questionnaire from branches and head offices of Koçtaş, Tekzen and Praktiker home improvement markets in Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya and Gaziantep cities are analyzed with Chi Square analysis and correspondence analysis.Managers, customers and employee were asked to answer the close ended questions prepared according to Likert scale with face to face interview. The scores which is gathered form the first resources are evaluated according to the hypothesis. Managers, customers and workers perceive problems at different level in the home improvement markets. Also level of perception differs among the firms. In general some important factors affecting home improvement markets are analyzed and some strategies are made to solve the distinct problems.