Aile şirketlerinde profesyonel yöneticinin ikilemleri
In family business professional manager?s dilemma
- Tez No: 215692
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KAYALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Profesyonel Yönetici, İkilem, Aile Şirketlerinde Profesyonel Yöneticinin İkilemleri, Family Business, Professional Manager, Dilemma, In Family Business Professional Manager?s Dilemma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın amacını, aile şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticilerin yaşadıkları ikilemleri tespit etmek ve bu doğrultuda 2005 yılında Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasına giren aile şirketleri üzerinde uygulamalı bir araştırma yapmak oluşturmaktadır.Tez genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde teori kısmı ve üçüncü bölümde ise uygulama kısmı yer almaktadır. Birinci bölüm dört kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda aile şirketinin tanımı, önemi ve temel özellikleri; ikinci kısımda aile şirketlerinin boyutları; üçüncü kısımda ise aile şirketlerinin taşıdıkları avantaj ve dezavantajlar ve son olarak ise dördüncü kısımda Türkiye ve dünyada aile şirketleri teorik olarak açıklanmıştır.İkinci bölümde de dört kısım yer almaktadır. İkinci bölümde genel olarak, yönetim ve yönetim çeşitleri, aile şirketlerinde yönetim, yönetici ve ikilem kavramları teorik olarak açıklanmış ve bir ikilem modeli oluşturulmuştur. Yapılan teorik araştırma doğrultusunda aile şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticilerin karşılaşabilecekleri ikilemler açıklanmıştır.Üçüncü bölümde ise, birinci ve ikinci bölümlerdeki teorik çerçeve göz önünde bulundurularak yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Bu bölümde, yapılan anketten elde edilen sonuçlar SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışmanın sonucunda, 2005 yılında Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasına giren aile şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticilerin bazı konularda ikilem yaşadıkları tespit edilmiş ve bir takım öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study?s aim is that to determine in the family business which are working professional managers?s living dilemma and therefore; in 2005, Turkey?s biggest companies which are queuen up the family business upon to make an applied research.The thesis is generally to be composed of three parts. Its theory section is to taken place in the first part and the second part and its application section is to taken place in the third part. The first part is to be composed of four section. It is explained that in the first section, the family company?s description, importance and basic characterestics; in the second section, the family companies?s sizes; in the third section, the family companies?s having advantage and disadvantage and finally, in the fourth section, ın the world and Turkey, the family companies?s theoretical framework.The second part is to be composed of four section. At the theoratical framework, the second part is generally explained at the theoretical frame work that management and management types, the family companies?s management, manager and dilemma notions and it is constituted a dilemma model. At the theoratical framework, it is explained that to be made research in the family companies which are working professional managers?s encounter dilemma.To take into account the first part?s theoratical and the second part?s theoratical, the making reserach is to be in the third part. In this part, the making survey?s results are evaluated to be used SPSS package program.In the end of the study, in 2005, in the family business Turkey?s biggest companies which are working Professional manager?s living dilemma in some matters, are determined and some suggestion are brought forward.