Gider vergileri alanında Türk vergi sisteminin Avrupa Birliği müktsebatı ile uyumlaştırılması
Harmonisation of Turkish tax system with the Acquis Communautaire on the area of expenditures taxation
- Tez No: 215712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Gider vergileri, Topluluk Müktesebatı, Katma Değer Vergisi, Türk Vergi Sistemi, Tax, Expenditures Taxation, Acquis Communautaire, Value Added Tax, Turkish Tax System
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
2. Dünya Savaşı'nı izleyen yıllarda yaşanan acı tecrübeler ve Sovyetler Birliği'nin Doğu Avrupa'da izlediği yayılmacı politika, Avrupa'da bütünleşmeye yönelik adımlar atılmasında etkili olmuştur. Bu girişimlerde en önemlileri; Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT), Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM)'dur. Bu üç topluluk Füzyon Antlaşması ile birleşerek Avrupa Topluluğu halini almıştır. AT, 7 Şubat 1992'de imzalanan ve 1 Kasım 1993'de yürürlüğe giren Birlik Anlaşması'ndan sonra Avrupa Birliği (AB) adını almıştır.AB'nin esas amacı; serbest piyasa rekabet kurallarına sahip tek pazarı kurmaktır. Dolayısıyla AB, haksız rekabeti engelleyecek ve malların, kişilerin sermayenin, paranın serbest dolaşımını sağlayacak politikalar geliştirmiştir. Her üye ülkenin uygulamakta olduğu farklı vergi politikaları ise serbest piyasayı etkilediği gibi haksız rekabete yol açmaktadır. Dolayısıyla AB her ne kadar vergilemenin ulusların egemenlik yetkileri alnına girdiğini kabul etmişse de vergilendirme ile tek pazarın kurulması doğrultusunda ilgilenmek zorunda kalmıştır.Serbest piyasayı ve rekabeti en çok etkileyen vergi türü dolaylı vergiler olduğundan, AB bu alanda özellikle de KDV ve ÖTV sistemlerinde üye devletlerin mevzuatlarını AB mevzuatına uyumlaştırmasını öngörmüştür. Bu çalışma ile daha henüz AB üyesi olmayan Türkiye'nin özellikle KDV ve ÖTV olmak üzere gider vergileri alanında AB mevzuatına uyum sağlayıp sağlamadığı ve olası uyumlaştırmanın Türk Vergi Sistemi'ne etkileri üzerine bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The painful years which were experienced following the Second World War and the imperialist approach of the Soviet Union on East Europe caused the necessity of becoming united in Europe. The most important initiations were; European Coal and Steel Community (ECSC), European Economic Community (EEC), and European Atomic Energy Community (EAEC-EURATOM). These three communities united in accordance with the Fusion Development Agreement and titled European Community (EC). EC was named as European Union after the Union Agreement which was signed on February 7, 1992 and gone into effect on November 1, 1993.The main goal of EU is that to form a single market which has the rules on competition of free market. Therefore, EU developed some policies which aimed to prevent unfair competition and to supply free movement of goods, money and freedom of movement for persons. Not only each member causes unfair competition by applying different tax policies but also affects the free market. Although EU accepted that taxation is under the authority of nations? sovereignty, it had to take into consideretion of forming a single market.Since the indirect taxes such as value added tax and private consumption tax are the taxes which affect the free market and competiton the most, EU provided that the member countries must harmonize their own legislations according to legislation of the European Union. In this work it is aimed to evaluate whether Turkey as a country which is stil on the process of procedure for being a member country, provides harmonisation of EU legislation and the effects of the probable harmonisation on Turkish Tax System especially on the areas of value added tax, private consumption tax and expenditures tax or not.