Anonim ortaklıklardaki azınlık haklarının Türk Ticaret Kanunu ile Türk ticaret anunu tasarısının getirdiği yenilikler ışığında değerlendirilmesi
Consideration of minority rights in joint stock companies in light of Turkish Commercial Act with the novelties of Turkish commercial draft act
- Tez No: 215717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FAHRETTİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Azınlık Hakları, Türk Ticaret Kanunu, Tasarı, Pay Sahibi, Çoğunluk, Azınlık, Minority rights, Turkish Commercial Act, Draft Act, Shareholder, Majority, Minority
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Anonim ortaklıkların ticari hayattaki yeri ve önemi büyüktür. Küçük tasarruflarını değerlendirmek ve bu şekilde belli bir miktar kazanç elde etmek isteyen tasarruf sahipleri anonim ortaklıklarda pay sahibi olma yolunu seçebilmektedirler. Ancak, anonim ortaklıkları münferit pay sahiplerinin değil, çoğunluğun yönettiğini belirtmek gerekmektedir. Çünkü, anonim ortaklıklarda çoğunluk ilkesi hakimdir ve dolayısıyla kararlar çoğunluk ile alınır. Ama her zaman çoğunluğa göre karar almak azınlık pay sahiplerinin haklarına ve menfaatlerine ters düşebilmektedir.Türk Ticaret Kanunu azınlık haklarını içeren hükümlere yer vermiştir. Azınlığa birtakım haklar verilmesi ile çoğunluk ve azınlık arasındaki dengenin kurulması amaçlanmıştır. Ne çoğunluk ortaklığın tek hakimi olmalı ne de azınlık çoğunluktan üstün olmalıdır.Azınlık hakları açıklanırken ikili bir ayrıma gidilerek olumlu ve olumsuz azınlık hakları şeklinde başlıklandırmak yerinde olacaktır. Türk Ticaret Kanunu'nda altı tane olumlu azınlık hakkı bulunmaktadır. Olumsuz azınlık hakları da iki grupta toplanmıştır. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikler de gözönüne alınarak birçok yeniliği içeren Tasarı hükümlerine göre de azınlık haklarını incelemek gerekir. Zira Tasarı ile birlikte azınlığa birçok kolaylık ve yeni haklar tanınmıştır.
Özet (Çeviri)
The place and value of joint stock companies is very important in trade. The savers who desire to evaluate their little savings and earn some money may choose to be a share holder in a joint stock company. But here we have to point out that it is the majority that manages the joint stock companies and not the individual shareholder. This is because it is the majority principle that controls the joint stock companies. Making decisions according to the majority might collide with the rights and benefits of the minority.Turkish Commercial Act has sentences concerning the minority rights and benefits. By giving some rights to the minority it is aimed to balance the majority and the minority. Neither the majority nor the minority should be the sole commander of the company.While explaining the rights of the minority it will be better to split the headings such as positive and negative. Turkish Commercial Act covers six positive minority rights. The negative rights of the minority are gathered in two groups. The draft law contains many conveniences to the minority. Thus one should examine the minority rights according to the changes to be made in the Turkish Commercial Act.