Bertrand Russell'da ölüm ve ölümsüzlük problemi
The problem of death and immortality acording to Bertrand Russell
  1. Tez No: 215754
  2. Yazar: ELVAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölümsüzlük, İnanç
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ölüm dünyaya ait bir olgu değildir? diyen Wittgeistein'a rağmen ölüm hepimizin yaşamının sonu olarak bilinmeyen bir yerde ve zamanda bizi bulmak üzere beklemektedir. Ölüm var oluşumuza anlam ve değer katan yegâne gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Ontolojik felsefenin ve Din felsefesinin vazgeçilmez konularından birisi olarak düşünce tarihinde muazzam bir yere sahip olduğu kadar hangi döneme ait olursa olsun, neredeyse tüm dini inançlar içerisinde de önemli bir yere sahiptir.Bertrand Russell, ölümün insan için korkunçluğunu kabul etmekle birlikte, ölüm sonrası yaşamı kabul eden felsefe ve dini inançlara karşı çıkmakta, ölüme karşı Stoacı cesareti tavsiye etmektedir. Russell'a göre insanlık, ?Korku, Kaybettiği yakınlarıyla birlikte olma arzusu, Bu dünyadaki mutsuzluklar ve adaletsizlikler ve Kendisine olan düşkünlüğü ? gibi duygusal nedenlerle, ölümsüzlük inancını benimsemeye yönelmiştir. Ancak bu inanç insanın ölüm karşısındaki korkularını yenmesinde etkili olamamıştır. Bunda inancın doğruluğuna dair kuşku, inancın bireyin bilinçaltının tamamına etki etmemiş olması ve inancında saltık olanların, zayıf inançlı bireylerin yanında bu konudan fazla söz ederek onların korkularını artırmaları etkili olmaktadır.Russell ölümsüzlük inancının doğruluğuna ilişkin delillerin geçerliliğini kabul etmemekte ve mevcut bilim yoluyla bu inancın doğruluğunun ispatlanmasının da mümkün olmadığını söylemektedir. Russell, yaşamın sonsuz olmayışı nedeniyle değerinden bir şey kaybetmeyeceğini ve bilimin ve eğitimin yardımıyla, din insan yaşamından çıkarılırsa daha mutlu bir yaşam sürüleceğin düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite the thought of Wittgeinstein ? Death is not an earthly concept ?, death is waiting to find us in an unknown place and time as the end of the lives of all. Death faces with us as the unique truth giving meaning and value to our existence. It has an important place in almost all religious beliefs whichever period it belongs as well as having an immense place in the history of thought as one of the indispensable subjects of ontolojical and religious philosophy.Though Bertrand Russell admits the scariness of death for man, he suggests Stoic Courage against death opposing philosophical and religious beliefs that accept another life after death. According to Russell, humanity, due to emotional reasons such as ?fear, the desire to be with his lost relatives, unhappiness and injustices in this world, and keening on himself ? has turned towards adopting the belief in death. However, this belief coudn?t be effective in man?s supressing his fears against death.Russell doesn?t accept the validity of proofs related to the truth of the belief in immortality and states that the truth of this belief is not likely to be proved through science. He thinks that life, if not eternal, would not lose anything of its value, and a happier life will be possible if only religion is removed from human life with the help of educationKey World: 1- Death2- Immortality3- Belief4- B. Russell