Küreselleşme sürecinde ortak teşebbüsler
The joint ventures in globalization process
- Tez No: 215757
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ortak Girişim, Küreselleşme, Çokuluslu İşletmeler, Gelişmiş ve Az Gelişmiş Ülkeler, Otomotiv Sektörü, Joint Venture, Globalization, Multinational Company, Developing Countries, Automotive Industry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Şirketlerin kendi ülkeleri dışında ticaret ve yatırım yapmaları tarihte çok eskilere dayanmaktadır. Ancak günümüzde küreselleşme çerçevesinde uluslar arası pazarlardaki şirket bütünleşmeleri yaygınlaşmış, dünyada yabancı sermaye pazarı önem kazanmıştır.Son yıllarda çokuluslu işletmelerin özellikle Ortak Girişim türündeki yatırımlara yöneldikleri görülmektedir. Çokuluslu işletmeleri bu tercihe yönelten sebeplerin başında yatırım oranında meydana gelebilecek azalmayla birlikte söz konusu olabilecek bir takım risklerin yatırım yapılacak ülkenin ortağı ile paylaşılacak olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kendi ülkelerinde üretemedikleri ya da satın alamadıkları teknolojileri yapacakları Ortak Girişim yatırımları ile transfer edebilme imkanına kavuşabilmektedirler.Bu ve buna benzer birçok sebepten ötürü tercik edilen Ortak Girişim anlaşmaları, hem yatırım yapan ülkelerin işletmesi açısından hem de yatırım yapılan ülke ile yatırıma konu olan işletme açısından birçok ayda sağlamaktadır.Ortak Girişim yönteminin avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da bulunduğu görülmüştür. Her iki yönünün bilinmesi, önceden gerekli planların yapılması ve önlemlerin alınması ile avantajların çoğaltılması, dezavantajların ise azaltılması, en azından şirketin olumsuz faktörlere karşı hazırlıklı olması gerekmektedir
Özet (Çeviri)
Developing countries need foreign investments to reach to the industrialization level of the develop countries. The companies in the developed countries need new markets, cheap row materials etc. So, there is a market for foreign capital in the world.In recent years, it is observed that multinational companies have a tendency to enter to the host country by establishing Joint Ventures. Most important reason for selecting this sharing all investment risks with the local partner, made. On the orher hand, host country especially less developed anad developing countries could transfer some techonologies to their countries which they can?t invent or they haven?t got Money to get these techonologies. Joint Ventures help them to get this kinds of techonologies.Because of this kind of reasons, Joint Venture investments which are perefered a lot take mutual benefits both to the country which companies invest take advantage of to the others and country which companies take advantage of Joint Venture.There are both advantages and disadvantages of joint venture investments. Both of them must be known, necessary plans and precautions must be performed to gain maximum advantages and minimum disadvantages, at least in terms of the company and the terms of the country that foreign capital have made investments to be prepared for future events.