Orta ölçekli uluslararası bir firmada stratejik ve operasyonel karar alma süreçlerinin bilgisayar ortamında desteklenmesi
Decision support systems for strategically and operational decisions in an international medium-sized company
- Tez No: 215779
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Yönetim Bilgi Sistemi, Karar Destek Sistemi, Stratejik Karar Verme, OLAP, Özet Tabloları, Strategical Management, Management Information Systems, Decision Support Systems, Strategically Decisions, OLAP, Pivot Tables
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yönetim olgusunun süreçlerinden olan karar verme süreci, yönetimin diğer süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Her faaliyet bir karar ile başlamaktadır.“Karar Destek Sistemleri”, karar verme aktivitelerinin desteklendiği bilgi tabanlı bilgisayar destekli bilgi sistemleridir. Karar destek sistemleri, özü itibariyle, bir şirketin tüm iş süreçlerinde elde ettiği verilerin tek bir yerde toplanması ve istenildiğinde bilgi haline dönüştürülebilmesi olarak tanımlanıyor.“Yönetim Bilgi Sistemleri”olarak da adlandırılan bu sistemler sayesinde analiz yeteneği artan şirketler, çok daha hızlı ve sağlıklı kararlar alabiliyor. Müşteri bölümlemesinden satış analizlerine, personel yönetiminden üretimin planlanmasına dek bir şirket içindeki her türlü veriyi kapsayan Karar Destek Sistemleri, özellikle geniş bir tedarikçi ağı ile çalışan orta ölçekli uluslar arası bir şirket için vazgeçilmez bir yatırımdır.
Özet (Çeviri)
The decision process, which is one of the factors of management, directly affects the other processes of management. Every action starts with a decision. Decision support systems are a class of computer-based information systems including knowledge-based systems that support decision-making activities. Decision support systems are defined as a collection of information gained from the internal and external processes in a company, which could be transformed to knowledge. With management information systems, increased the companies the analysis capabilities and can decide very fast and successful. The components of the decision support systems are a data warehouse, OLAP server, data mining and analysis products. For an international medium-sized company, which sets priority on customer segmentation, sales analysis, personal management, production planning and supply chain management, is investing in decision support systems essential.