Uluslararası gelişmeler çerçevesinde denetçinin bağımsızlığı
Independence of the auditor in the framework of international developments
- Tez No: 215778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bagımsız Denetim, Bagımsız Denetçi, Denetçinin Bagımsızlıgı, Independent Auditing, Independent Auditor, Independence of Auditor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sermaye piyasalarının küresellesmesi, uluslararası yatırım kararları ve sermaye hareketleri ile sirket birlesmeleri, çesitli ülkelerde yasanan ekonomik krizler nedeniyle yatırımcıların katlandıkları zararlar finansal tablo kullanıcılarını finansal tablolardaki bilgileri sorgular duruma getirmistir. Son yıllarda uluslararası alanda yasanan muhasebe skandallarının da etkisiyle denetçinin bagımsızlıgı olgusu gündeme gelmistir. Bunun sonucunda da dünyada ve ülkemizde denetçinin bagımsızlıgı ile ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek yeniden yapılandırılması geregi dogmustur. Denetçinin bagımsızlıgının, denetim mesleginin en önemli konularından biri durumuna gelmesi, basta Amerika Birlesik Devletleri'nde sonra da Avrupa Birligi ülkelerinde olmak üzere düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmıs, denetimin kalitesini yükseltecek ve kamunun güvenini saglayacak kamu gözetim kurullarının olusum çabalarının hızlandırılmasını saglamıstır. Bu çalısmada 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Taslagında yer alan düzenlemelerde denetçinin bagımsızlıgına iliskin hükümler incelenerek, uluslararası gelismeler ve düzenlemeler ile karsılastırılmıstır. Sonuç olarak ülkemizdeki denetçinin bagımsızlıgına iliskin mevcut düzenlemeler kapsamında karsılasılan sorunlar saptanarak, bu çerçevede çözüm önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Loss of investors caused by globalization of the capital markets, mergers and acquisitions with international corporations, capital movements, international investment decisions and also economical crisis in some countries; makes the users of financial statements examine the financial data. The effects of international accounting scandals occured in recent years; have mooted the idea of independence of auditors. As a result of this, the need of reorganization of arrangements of the laws about independence of the auditors have occured. Increasing importance of the concept of auditor?s independence first in United States of America then in the European Union; accelerates the formation of the public oversight boards that improves the auditing quality and provides the public trust. In the concept of this work, the principles of independent auditing, international updates and other legislations are reviewed and compared with in the related laws such as the 3568 numbered The Law of Certified Public Accountancy and Sworn in Certified Public Accountancy, Capital Market Board Law, the legislation of Banking Regulation and Supervision Agency, Turkish Commercial Code and the Draft of new Turkish Commercial Code. As a conclusion, the existing problems of independence of auditors were determined and in this context same solutions have been offered.