Türkiye'de bağımsız dış denetim kuruluşlarının vergi denetimi üzerindeki etkisi
The influences of the depentend audit firms in the tax audit in Turkey
- Tez No: 215798
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Independent Audit, Tax Audit
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde devletler tarafından benimsenen serbest piyasa ekonomisi nedeniyle özelleştirmeler artmakta ve devletler ekonomideki üstlendikleri görevleri azaltmaya çalışmaktadırlar. Ancak ekonomik olarak özelleştirmeler yoluyla küçülmeye çalışan devletlerin üstlendikleri hizmetlerin bu yolla azalmadığı görülmektedir. Aksine gelişen ekonomilerle birlikte devletin özellikle hizmet sektöründeki görevlerinin arttığı görülmektedir. Bu artış devletin üstlendiği maliyetleri de arttırmaktadır.Devletin üstlendiği kamu hizmetlerini yerine getirmek için kullandığı en önemli araç vergileme hakkıdır. Vergilemenin temel amacı kamu hizmetlerinin finansmanını sağlamaktır.. Devlet ülkesindeki mükellefleri mali güçlerine göre vergilemeye tabi tutmaktadır.Devletin en önemli finansman kaynağı olarak kullandığı vergi gelirlerinin zamanında toplanabilmesi oldukça önemlidir. Ancak ülkemizde vergi gelirlerinin ; çeşitli nedenlerle toplanamadığı görülmektedir. Bu soruna neden olan pek çok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında da vergi denetiminde yaşanan sorunlar ve yetersizlikler gelmektedir.Ülkemizde devlet vergi denetimi alanında oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple devlet bazı özel kuruluşlara vergilemeye kaynak teşkil eden unsurların düzenlenmesi ve incelenmesi için yetki vermiştir. Bu konuda yetkilendirilen meslek mensupları Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerdir.Defter tutma , finansal tablolar analizi yaparak raporlama yapma , denetim ve tam tasdik hizmetlerinin yanı sıra danışmanlık hizmeti de veren meslek mensuplarının bir araya gelerek kurdukları bağımsız dış denetim kuruluşlarının vergi denetimini destekleyerek vergi gelirlerinin attırılmasında önemli rol oynadığı görülmektedir.Anahtar Kelimeler : 1) Bağımsız Dış Denetim , 2) Vergi İncelemesi 3) Denetçi
Özet (Çeviri)
Today, because of free market economy treated by governments,privatization increases to decrease responsibilities that the governments taken on. But the services taken on by governments,which are humiliated by privatization do not decrease by this way. Consequently, with the improving economy,the responsibility of the government, aspecially the service sektor, increases. This increase also increases the cost that the government taken on.The most important tool, to carry out the public services taken on by government is taxes the main objective of taxes is to provide the finance of public services.The government have taxepayers undergo, depending on financial power.The collection of taxes, which are the most important financial source of government, on time is very necessary for the government. But in our country the taxes did not collected because of different reasons. There many reasons cause this problem The most effective reasons are the problems and inadequencies on tax inspection.In our country the government is extremly insufficiant on tax inspection. For this reason the government has given authority to some private organizations, for inspection and put in order the source of tax elements. The related collegues authorized are Free Accountant Financial Consultants and Chartered Accountant Consultants.The independent outer supervision foundations, composed of collegues giving services on bookkeeping, reporting by financial table analysis, inspection, exact certification and advision, support the tax inspection and play an important role on increasing the tax income.