Türk Ceza Kanunu açısından vergi afları
Amnesty for tax with respect to Turkish Penal Code
  1. Tez No: 215799
  2. Yazar: KENAN ŞENLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KILDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Cezası, Vergi Suçu, Adli Yargı, Amnesty, Tax Penalty, Tax Offense, Judicial Judgement
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tez çalışmamızın konusu olarak belirlediğimiz ?Türk Ceza Kanunu Açısından Vergi Afları? konusu özellikle Türk Ceza Kanunun tamamen değişmesi ve bu değişikliğe paralel olarak özel ceza yasalarında yapılan değişiklikler nedeniyle yeniden ele alınması zorunlu bir konu olarak ortaya çıkmıştır.Çalışmamızda önce af konusunu ayrıntılarıyla ele aldık. Affın çeşitleri, affa yetkili organ ve affın cezalar ve tedbirler üzerindeki etkilerini ayrı ayrı değerlendirdik. Ardından Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Vergi Usul Kanununda yer alan ve niteliği itibariyle affa benzeyen kurumları ele aldık ve af ile olan benzerlik ve farklılıklarını inceledik.Yeni Türk Ceza Kanunu değişikliği Medeni Kanun ve diğer kanunlarda yapılan değişikliklerin aksine, önceki yasanın temel mantığına bağlı kalınarak yapılmamıştır. Bu nedenle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu önceki Türk Ceza Kanunundan tamamen bağımsız ve radikal değişiklikler içermektedir. Bunun tabi sonucu olarak Türk Ceza Kanununun genel hükümler kısmında bulunan suç ve ceza genel teorisine ilişkin de radikal değişiklikler bulunmaktadır. Bu nedenle özel ceza yasalarının da Türk Ceza Kanununda uyumunu sağlanması için değiştirilmeleri zorunluluğu doğmuştu. Bu zorunluluk nedeniyle Vergi Usul kanununda düzenlenmiş bulunan ve Adli Yargının görev alanına giren Vergi Suç ve Cezalarında da değişiklik yapılması zorunluluğu ortaya çıkmış ve 5728 Sayılı Yasa ile bu değişiklik yapılmıştır.Gerek Türk Ceza Kanunu değişikliği gerekse de 5728 Sayılı Yasal değişikliklerin henüz çok yeni ve köklü olmaları nedeniyle adli yargının görev alanına giren vergi cezalarına af veya af benzeri kurumların uygulanması halinde ortaya çıkacak problemleri çalışmamızda ışık tutmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis, specified as“Amnesty for Tax with respect to Turkish Penal Code”, has emerged as an essential topic because the Turkish Penal Code has been entirely amended, and in addition to this amendment, further amendments have been made to special penal laws.In our study, we first dealt with the concept of amnesty in detail. We assessed types of amnesty, organs authorized to grant amnesty and the impact of any amnesty on penalties and measures. Then, we dealt with quasi-amnesty provisions by nature included in the Turkish Penal Code, Criminal Procedures Code and Tax Procedures Code, and investigated their similarity and dissimilarity to amnesty.The new Turkish Penal Code has not been drafted on the basis of the fundamental logic of the repealed code unlike the amendments made to the Civic Code and other laws. Therefore, the Turkish Penal Code no.5237 incorporates radical amendments fully independent of the repealed code. As a natural consequence, there have been radical changes regarding the general theory of crime and punishment in the general provisions section of the Turkish Penal Code. Therefore, it has become mandatory to amend the special penal laws to harmonize with the Turkish Penal Code. Due to such necessity, it has become mandatory to make amendments to Tax Offenses and Penalties that are governed by the Tax Procedures Code and fall within the jurisdiction of the Judicial Courts, and such amendments have been made by the Law no.5728.Since the amendments in the Turkish Penal Code and also in the Law no.5728 are yet brand new and radical, we try to shed light in our study on the problems that may arise in the application of amnesty or similar provisions to tax penalties falling in the jurisdiction of judicial courts.