Akgöl lagünü (silifke/mersin) su kalitesi ve alg florasının belirlenmesi
Determination of algal flora and water quality of Akgöl lagoon (Silifke/Mersin)
- Tez No: 374401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAHİR ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akgöl, Sulak Alan, Alg, Trofik İndeks, Su Kalitesi, Göksu Deltası, Akgöl, Wetlands, Algae, Trophic Index, Water Quality, Göksu Delta
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışma alanını oluşturan Akgöl Lagünü, Göksu Deltası üzerinde bulunmakta (Silifke-Mersin) ve RAMSAR (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) listesinde yer almaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir bir yönetim açısından Akgöl'ün kontrol altında tutulup izlenmesi önemlidir. Bu amaçla Akgöl'ün fiziko-kimyasal özellikleri ile birlikte alg florasının kompozisyonu incelenmiş ve sonuçlar çeşitli indekslerle karşılaştırılarak sulak alanın mevcut trofik statüsü belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada Akgöl'ün; pH değerleri bakımından IV. sınıf, çözünmüş oksijen bakımından farklı bölgelerde I. ve II. sınıf su kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Askıda katı madde değerleri ötrofikasyonun kontrol değerini (5 mg/l) oldukça aştığı ve elektriksel iletkenlik değerlerinin su kaynaklarını koruma değer aralığının (150-500 µs/cm) üzerinde olduğu bulunmuştur. Toplam alkalinitenin EPA'nın belirttiği (20 mg CaCO3/l) sınır değerin altına düşmediği, toplam sertlik değerleri bakımından çok sert su özelliğinde olduğu tespit edilmiştir. Toplam çözünmüş katı madde değerlerine göre; 1., 2., 3. ve 4. istasyonlar III. sınıf, 5. ve 6. istasyonlarının IV. sınıf su kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre ortofosfat içeriğinin alg gelişimini destekleyecek düzeyin (0,01mg/l) altında kaldığı, nitrit azotu değerlerinin tüm istasyonlarda III. sınıf su kalitesi özelliği gösterdiği, TN/TP oranlarına göre 3. istasyonda azot, 1. istasyonda fosforun sınırlayıcı element oldukları tespit edilmiştir. Sonuçlar TSI (Trofik Durum İndeksi) açısından değerlendirildiğinde gölün trofik statüsünün secchi diskine göre hipertrofik; klorofil-a 'ya göre mezotrofik ve toplam fosfora göre ise ötrofik özellikte olduğu belirlenmiştir. Çalışma süresince alg florasına ait toplam 74 takson belirlenmiştir ve bu taksonlardan hiçbiri diğer taksonlar üzerinde önemli bir baskınlık oluşturacak sayısal çoğunluğa ulaşamamıştır.
Özet (Çeviri)
Akgöl Lagoon is located at Göksu Delta (Silifke/Mersin) and listed under RAMSAR (The Convention on Wetlands of International Importance). Therefore it is important to control and monitor Akgöl for its sustainable management. For this purpose physico-chemical properties together with composition of algal flora of Akgöl was investigated and the trophic status of the wetland was defined by comparing with various indexes. The results led us to define that Akgöl has the water quality of IV. class in terms of pH, I. and II. classes in different parts in terms of dissolved oxygen. Suspended solid materials values were found much over the eutrophication control limit (5 mg/l) and conductivity values were over the range of water resources protection values(150-500 µs/cm). It was found that the total alkaline did not below the limit (20 mg CaCO3/l) defined by EPA, and the lake was in the state of very hard water in terms of total hardness values. According to values of total dissolved solids stations 1-4 had III. class, and stations 5 and 6 had IV. class water qualities. Orthophosphate content of the lake water was below the level (0,01mg/l) to support algal development, and according to the TN/TP ratios it was defined that nitrogen in the station III, and the phosphore in the station I were the limiting elements. When the results were evaluated in terms of the TSI (Trophic Status Index), it was defined that the trophic status of the lake was hyper trophic according to secchi disk, mesotrophic according to chlorophyll-a, and finally eutrophic according to the total phosphorus. Taxonomic examination of the algal samples were revealed 74 taxa, and in terms of numbers of individuals none of these taxa reached to the numerical values to presents a significant dominancy.