Ağır metalle kontamine olmuş topraklardan metal iyonlarına dirençli bakteri izolasyonu ve bu dirençliliğin plazmidlerle olan ilişkisinin araştırılıması
Isolating heavy metals resistant bacteria from heavy metals contaminated soils and this resistant characteristics researching relation with plasmids
  1. Tez No: 215868
  2. Yazar: ERSOY SEVGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN CORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Agır metal dirençliligi, Pseudomonas sp, Bacillus sp, Biyosorpsiyon, Heavy metal resistance, Pseudomonas sp, Bacillus sp, Biosorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısmada, toprak örnekleri Mersin Kazanlı çevresindeki önemli bir sanayi kurulusunun civarından alınmıstır. Çalısma için seçilen agır metaller Cu, Ni, Co, Cd, Zn ve Cr dur. Toprak örneklerinin agır metaller düzeylerinin belirlenmesi için, ICP analizleri yapılmıstır. ICP analiz sonuçları alınan toprak örneklerinde Cd hariç diger agır metallerin kontrol toprak örnegine oranla daha yüksek oldugunu göstermistir. Toprak örneklerinden toplam 225 adet Pseudomonas sp. ve 101 adet Bacillus sp. izole edilmistir. Agır metal dirençliligi testi için bakteri hücreleri, CuCl2, CoCl2, NiCl2, CdCl2 , ZnCl2 ve K2Cr2O7'nin degisik konsantrasyonlarını içeren Nutrient Agar petrilerine çizgi seklinde ekildi ve 30o C'ta 24 saat süreyle inkübe edildi, 24 saat sonra agır metallerin maksimum tolere edilebilir konsantrasyonları (MTC), gelismeye izin veren en yüksek agır metal konsantrasyonu olarak gösterildi. Yüksek MTC degerine sahip bakteriler arasından seçilen suslarda plazmid DNA varlıgını arastırmak için, mini preparasyon metodu kullanılarak plazmid DNA izolasyonu yapılmıstır. zole edilen plazmidler agaroz jel elektroforezi ile ayrılmıstır. Elektroforez sonucunda, A1P41, B2P55, B2P60, B2P77, B2P99, B2P115, B2P117 ve B2P123 suslarında 1.8 kb ve 2.1 kb büyüklügünde iki adet, B2P110 susunda 1.8 kb, 2.1 kb ve 28 kb'lık üç adet plazmid bulundugu gözlenmistir. Pseudomonas sp.'den A1P25, B2P77, B2P99, B3P36 susları ve Bacillus sp.'den B1B7 susu agır metallerin biyosorpsiyonu için seçildi. Bakterilerin agır metal biyosorpsiyonunu belirlemek için de ICP sistemi kullanıldı. ICP analizi sonucuna göre, Zn'nin biyosorpsiyon hızının diger metallerin biyosorpsiyon hızından daha yüksek oldugu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, soil samples were collected from industrial zone in Kazanlı / Mersin. Six heavy metals that Cu, Ni, Co, Cd, Zn, and Cr were selected for this study. ICP analyses were carried out for detecting the heavy metals levels of soil samples. Results of ICP analysis showed that the heavy metal concentrations of the soils samples were found to be higher than control soils except to Cd. A total 225 Pseudomonas sp. and 101 Bacillus sp. were isolated from soil samples. For testing heavy metal resistance, the bacterial cells were streaked onto Nutrient Agar plates containing various consentrations of CuCl2, CoCl2, CdCl2, NiCl2, ZnCl2 and K2Cr2O7 and incubated at 30 °C for 24 hours. The maximum tolerable concentration (MTC) of heavy metals was designated as the highest concentration of heavy metal which allows confluent growth after 24 hours. Mini preparation methods were used for plasmid DNA isolation, in selected bacterial strains that had high MTC levels. The isolated plasmids were separated by agarose gel electrophoresis. A1P41, B2P55, B2P60, B2P77, B2P99, B2P115, B2P117, B2P123 strains were found to have 1.8 kb and 2.1 kb two plasmids, and B2P110 strain were found to have 1.8 kb, 2.1 kb, and 28 kb three plasmids. The strains A1P25, B2P77, B2P99, B3P36 from Pseudomonas sp., and the strain B1B7 from Bacillus sp. were selected for heavy metal biosorption. For detecting the heavy metal biosorption of bacteries, ICP system was used. According to the results og ICP analysis, it was determined that biosorption speed of Zn was higher than biosorption of other heavy metals.