Polipirol kaplı bakır elektrot yüzeyinde karbondioksitin elektrokimyasal indirgenmesi
Electrochemical reduction of carbondioxide at copper electrode coated with polypyrrole
  1. Tez No: 215869
  2. Yazar: HÜLYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REZZAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Polipirol, Karbondioksit, Elektrokimyasal ndirgenme, Copper, Polypyrrole, Carbon Dioxide, Electrochemical Reduction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada CO2'in elektrokimyasal indirgenmesi polipirol (PPy) kaplı bakır elektrot ile gerçeklestirilmistir. Bakır elektrot yüzeyinde sentezlenen PPy'ün özellikleri belirlenmis ve PPy elektrodun sodyum oksalat ve CH3OH/0,1 M LiClO4/1,5x10-3 M H+ elektrolitlerindeki elektrokimyasal davranısı dönüsümlü voltametri ile incelenmistir. PPy elektrodun uygulanan potansiyele baglı olarak yükseltgenme indirgenme reaksiyonu verdigi yani elektroaktif oldugu gözlenmistir. Bakır yüzeyinde sentezlenen PPy filmi ile CO2 indirgenmesi potansiyele, CO2 basıncına, elektroliz süresine ve PPy film kalınlıgına baglı olarak incelenmistir. PPy kaplanmıs ve kaplanmamıs Cu ile elde edilen CO, C2H4, C2H6, HCOOH ve CH3COOH'in miktarlarının ve ürün verimlerinin farklı olması, mekanizmanın farklı oldugunu göstermektedir. Literatürde daha önce bakır yüzeyinde sentezlenen PPy filmi ile CO2 indirgenmesine rastlanmamıstır. Bu çalısmada bakır yüzeyinde sentezlenen PPy elektrodun CO2 indirgenmesi için kullanılabilecek bir elektrot materyali oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, electrochemical reduction of CO2 was achieved at a copper electrode coated with polypyrrole (PPy). PPy which was synthesis at a copper electrode surface was determinated its properties and electrochemical behaviours of PPy electrode was investigated with cyclic voltammetry in sodium oxalate and CH3OH/0,1 M LiClO4/1,5x10-3 M H+ electrolytes. PPy electrode was observed to be electroactive or to give redox reaction depend on the applied potential. Reduction of CO2 was investigated depend on potential, CO2 pressure, electrolysis time and PPy thickness at copper electrode coated with PPy film. Quantities and efficiencies of CO, C2H4, C2H6, HCOOH and CH3COOH were different at PPy coated and uncoated copper so it was obtained that its mechanism was different. As far as in literatue, reduction of CO2 wasn?t achieved at a PPy film which synthesis on copper surface. It has been concluded by this study that PPy electrode can be used as a electrode material to reduction of CO2.