Kimyasal depolama yöntemiyle elde edilen CdSe ince filmlerinin optik özellikleri ve karakterizasyonu
The optical properties and the characterization of CdSe thin films prepared by chemical bath deposition
- Tez No: 215870
- Danışmanlar: Y.DOÇ. HÜLYA METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CdSe, Kimyasal Depolama Yöntemi, Optik Özellikler, 4'lü Prop Yöntemi, Fotoiletkenlik, CdSe, Chemical Bath Deposition, Optical Properties, Four Point Prop Technique, Photoconductivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadminyum Selenür ince filmleri Kimyasal Depolama Yöntemi ile cam alt taban üzerine depolanmıştır. Bu filmlerin yapısal, optiksel, elektriksel ve fotoelektriksel özellikleri, havada ve azot ortamında farklı sıcaklıklarda tavlamanın bu özellikler üzerindeki etkileri XRD, SEM, EDX, Co-planer, 4'lü Prop Yöntemi ve HeNe lazeri bulunan özel bir sistem kullanılarak belirlenmiştir. Tavlamayla filmlerin yasak enerji aralığının ve direncin azaldığı; tanecik büyüklüğünün ve iletkenliğin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cadmium selenide thin films were deposited on the glass substrate by using Chemical Bath Deposition Method. The structural, optical, electrical and photoelectrical properties of these films and the effect of the annealing in air and nitrogen atmosphere at different temperatures were determined by using XRD, SEM, EDX, Co-planer, Four Point Prope technique and a special system which have HeNe laser. It is observed that the energy band gap and the resistivity of the film were decreased but the grain size and the conductivity were increased with the annealing.