Garra rufa ve Garra variabilis'in morfometrik ve sitogenetik yönden karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of Garra rufa and Garra variabilis by account of sitogenetic and morphometrik
  1. Tez No: 215900
  2. Yazar: ARZU KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ERGENE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: G. rufa, G. variabilis, Tripsin bantlama, sentromer bantlama, Q bantlama, NOR boyama, karyotip, morfometrik özellikler, G. rufa, G. variabilis, chromosome, Karyotype, Morphometric Characters, Giemsa banding, Sentromer banding, Q Banding, NOR banding
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalısmada Garra rufa ve G. variabilis'in morfometrik ve sitogenetik yönden karsılastırmalı olarak incelenmesi yapılmıstır. Kromozom analizleri havada kurutma teknigi modifiye edilerek yapılmıstır. Tez kapsamında Mersin bölgesinden 87, Hatay Asi Nehrinden 82, Kahramanmaras Andırın Deresi'nden 51 ve Sivas Balıklı Kaplıca'dan 40 G. rufa, Mardin Savur Nehri'nden 81 G. variabilis örnegi alınmıstır. Yapılan çalısmalar sonucunda Mersin ili G. rufa örneklerinin kromozom sayısının 2N=50 (NF= 86), kromozom dagılımının 26M:10SM:8ST:6A (); Hatay ili G. rufa örneklerinin 2N kromozom sayısı 46 (NF=80), kromozom dagılımı 22M:12SM:8ST:4A (), 22M:12SM:7ST:5A (); Kahramanmaras ili G. rufa örneklerinin kromozom sayısı 2N=46 (NF=84; NF=82), kromozom dagılımı 32M:6SM:6ST:2A (), 31M:6SM:6ST:3A (); Sivas ili G. rufa örneklerinin kromozom sayısı 2N=50 (NF=92), kromozom dagılımı 28M:14SM:4ST:4A(); Mardin G. variabilis örneklerinin kromozom sayısı 2N=102 (NF=162, NF=160), kromozom dagılımı 42M:18SM:24ST:18A(), 41M:18SM:24ST:19A() olarak belirlenmistir. G. variabilis'in ayrıntılı karyotipi bu çalısma ile ilk kez tanımlanmıstır. Bes bölge için G. rufa ve G. variabilis kromozomlarında Giemsa bantlama, sentromer bantlama, quanacrine boyama ve Ag-NOR boyama teknikleri kullanılmıstır. Ayrıca Kahramanmaras ve Hatay G.rufa, Mardin G. variabilis örneklerinin esey kromozomları belirlenmistir. Bu türlerin sistematik açıdan önemli 24 metrik ve meristik karakteri 210 birey üzerinde incelenmistir. Morfometrik karakterler, 5 grup arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak için ANOVA discriminant analizi ile karsılastırılmıstır. Yapılan istatistik analizlerde ölçümü yapılan metrik ve meristik karakterler yönünden bölgeler arasındaki farklar anlamlı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study cytogenetic and morfometric characteristics of Garra rufa and G. variabilis were investigated. Chromosome analyses were carried out by modified air-dried technique. The samples collected from five different regions in Turkey. G. rufa from Mersin region (87 individuals), Asi River in Hatay (82 individuals), Andırın River in Kahramanmaras (51 individuals), and Sivas region (40 individuals) and G. variabilis from Savur River in Mardin (81 individuals). As a result, it was determined that the diploid chromosomes number of Mersin G. rufa is 2N=50 (NF=86), karyotype of this species included 26M:10SM:8ST:6A (); chromosomes; the diploid chromosomes number of Hatay G. rufa is 2N=46 (NF=80), karyotype of this species included 22M:12SM:8ST:4A (), 22M:12SM:7ST:5A (); the diploid chromosome number of Kahramanmaras is G. rufa 2N=46 (NF=84; NF=82), karyotype of this species included 32M:6SM:6ST:2A (), 31M:6SM:6ST:3A (); the diploid chromosomes number of Sivas G. rufa is 2N=50 (NF=92), karyotype of this species included 28M:14SM:4ST:4A() and the diploid chromosomes number of Mardin G. variabilis is 2N=102 (NF=162, NF=160), karyotype of this species included 42M:18SM:24ST:18A (), 41M:18SM:24ST:19A (). The detailed karyotype of G. variabilis was determined for the first time by this study. Sex chromosomes of Kahramanmaras and Hatay G. rufa, Mardin G. variabilis was determined. Giemsa banding, sentromer banding, Q banding and Ag-NOR banding technique were also used in these five groups. Twenty four systematically important meristic and metric characters of these species were examined for 210 specimens and the morphometric characters were compared with ANOVA discriminant analyses in order to reveal resemblance and difference between five groups. The differences between regions's meristic and metric characters were statistically significant.