Total quality management in e-commerce
E-ticaret sistemlerinde toplam kalite yönetimi
- Tez No: 215941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Total Quality Management, e-commerce, fuzzy AHP
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kalite odaklı sistemlerin geliştirilebilmesi ve sürdürülebilir olması için gerekli ve en önemli koşulların başında TKY felsefesi gelmektedir. Bu felsefe şimdiye dek geleneksel üretim ve hizmet sektörlerinde uygulanmış ve sağlanan avantajları gözlenmiştir. 1995 yılında bu yana önemli bir büyüme trendi içine giren e-iş sistemleri , tıpkı geleneksel ticaret sistemleri gibi kalite odaklı olmadan yola çıkmıştır. Fakat gelişen yeni ekonomi ile ilk zamanlarda oluşan işlemler ile karşılaştırılamayacak gelirlerle tanışıldığında TKY'nin önemi bu sektörde de yoğun olarak hissedilmeye başlanmıştır. Dünyada en önemli e-iş çeşitlerinden biri olan e-ticaret sistemlerinde ön plana çıkan sistemlerin bu felsefe ile yola devam edebildikleri anlaşılmış ve her sektörde olduğu gibi bu sektörde de TKY, kendine hak ettiği konumu yaratmıştır.Diğer yandan e-ticaret sistemlerinde ürünün tek bir noktada ve merkezi olmasıyla pek çok TKY bileşeninin uygulamada farklı yorumlanmasına da neden olmaktadır. İnteraktif ve veri yoğun sistemlerin olmasından dolayı kalitenin yüksek oranda veri kalitesi ve yönetebilirliğine odaklanmış olması bu yorum farklılıklarının en önemli nedenlerinden biridir.Bu teorik bilgilerin günümüz e-ticaret sistemlerinde nasıl uygulanıp uygulanamadığına çok iyi bir örnek teşkil eden Hürriyet Emlak portalının yapısı TKY çerçevesinde incelenmiştir.Anahtar Kelimeler : Toplam Kalite Yönetimi, e-Ticaret, Fuzzy AHP
Özet (Çeviri)
TQM philosophy is among the most important conditions required to secure the sustainability and development of quality oriented systems. This philosophy has been practiced in conventional production and servicing sectors so far and its advantages are well acknowledged. E-business systems in a growth trend since the year 1995, has started just like conventional commerce systems without being quality oriented. But TQM?s necessity has started to become seriously perceived after encountering revenues provided by growing new economy incomparably bigger than transactions of the earlier times. It was realized in a short time that the systems in e-commerce, which is among the most important types of e-business in the world, require this philosophy to keep on and as in each sector TQM has established the place it deserves also in this sector.On the other hand, because of the fact in e-commerce systems the products are stationary and centric by nature many of TQM?s components are interpreted distinctively in practice. One of the most important reasons for these differences of interpretation is that the quality has to be focused on the manageability and qualities of data for the systems are interactive and dense by data.Hurriyet Emlak portal?s structure which resembles a good example that shows if those theoretical information can be used in today?s e-commerce systems has been examined under TQM?s perspective.