Otelcilik ve turizm meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin toplam kalite yönetimi anlayışı
Working in hospitality and tourism vocational high school teachers' understanding of total quality management
- Tez No: 356674
- Danışmanlar: PROF. DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: TKY, Turizm, OTML, Kalite, Eğitim, TQM, Tourism, OTML, Quality, Training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada; Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)'nın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatı ile bağlı okul ve kurumlarda yürütülen faaliyetlerin 'Toplam Kalite Yönetimi' anlayışıyla gerçekleştirilmesine ilişkin esas ve usullere uyumlu bir biçimde uygulanabilirliği, otelcilik ve turizm meslek liselerindeki uygulamalar kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel amacı otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanan toplam kalite yönetimi (TKY) uygulamalarının etkinliğinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. TKY uygulamalarının, otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesine yönelik olan bu çalışmada, betimsel bir özaktarım modeli kullanılmıştır. Çalışma, öğretmenler üzerinde anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini otelcilik ve turizm meslek liselerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni, 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünden alınan istatistiklere göre 2,658'dir. Veri toplamak için hazırlanan anket uygun örneklem yöntemine göre belirlenen okullarda bulunan birer koordinatör öğretmene e-posta ile gönderilerek çoğaltılmış ve kargo ile geri dönüşü sağlanan 397 anketten elde edilen veriler ilgili paket program ile analize tabi tutulmuştur. Veri ve bilgilerin analizinde güvenirlilik analizi, t-testi, Anova ve varyans analizi kullanılmıştır. Uygulama sonucunda çıkan sorunlar açıklanmış ve bunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgular, MEB tarafından yapılması istenen TKY uygulamalarının gerçekleşmesine ilişkin bazı problemlerin olduğunu göstermektedir. Öğretmenler TKY uygulamalarına ilişkin bazı eksiklik ve aksaklıkların olduğunu belirtmişlerdir. Özellikle MEB tarafından uygulanması istenen TKY çalışmalarından okul gelişim planlarının uygulanması, gözden geçirme ve değerlendirmelerin yapılması, düzeltilmiş okul gelişim planının uygulanması ve son değerlendirmenin yapılarak raporların hazırlanmasıyla ilgili önem arz eden son çalışmaların daha az gerçekleştiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak; toplam kalite yönetiminin otelcilik ve turizm meslek liselerinde uygulanmasının incelemesi gerçekleştirilmiştir. Karşılaşılan sorunlar, bunların çözüm yolları ile birlikte TKY'nin eğitim alanında uygulanabilirliği üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Ministry of National Education, the central, provincial and overseas organizations connected with the activities carried out in schools and institutions 'Total Quality Management' approach in a format compatible with the principles and procedures for the conduct of the feasibility, scope of applications in the hospitality and tourism vocational high schools are evaluated. The main objective of the study hospitality and tourism vocational high schools implemented total quality management (TQM) in accordance with the opinions of teachers to evaluate the effectiveness of treatments. TQM practices, which is to assess the applicability of the hospitality and tourism vocational high schools, this study used a descriptive model of self-transfer. The study was conducted using the questionnaire technique on teachers. The study population consisted of the teachers who work in the hospitality and tourism vocational high schools. Population of the study during the 2010-2011 academic According to statistics from the General Directorate of Commerce and Tourism Education 2,658 respectively. Determined in accordance with the appropriate sampling method to collect data from a questionnaire by e-mail sent to teachers in schools replicated a coordinator and return with a cargo of 397 provided on the data obtained from the survey were analyzed with the program package. Analysis of data and information security analysis, t-test, ANOVA, analysis of variance was used. As a result of the application of the problems and their solutions are described. The findings of the study, requested by the Ministry of Education show that certain problems related to the realization of TQM practices. Teachers on the implementation of TQM stated that some of the deficiencies and defects. Implementation of school improvement plans required by the Ministry of work, especially the implementation of TQM, reviewing and evaluating the corrected and final evaluation of the implementation of the school development plan, which is important for the preparation of reports of recent studies done takes less emphasized. As a result, the implementation of total quality management studies were performed in the hospitality and tourism vocational high schools. Problems encountered, together with their solutions on the applicability of TQM assessments have been made in the field of education.