Türkiye'de 12-17 yaş grubu genç erkeklerde ayak ölçülerinin belirlenmesi ve standardizasyonu üzerine araştırmalar
Researches on the determination and standardization of foot measurement of young male population between the ages of 12-17 in Turkey
  1. Tez No: 215999
  2. Yazar: HÜSEYİN ATA KARAVANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Deri Mühendisliği, Halk Sağlığı, Anthropology, Leather Engineering, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, ayak ölçüleri, ayak numarası, ayakkabı, standardizasyon, Anthropometry, foot measurements, foot size, shoe, standardization
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmada; Türk insanına ait ayakkabı kalıp ölçülerini standardize ederek, ?Türk Ayakkabı Numaralandırma Sistemi? için bir başlangıç yapılması amaçlanmıştır. Türkiye'deki 12-17 yaş grubu genç erkeklerin ayak yapısını ortaya koyabilmek için Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesindeki 18 il merkezinde yaşayan 4386 kişiden tüm boy, ağırlık ve her bir ayaktan 12 farklı ayak ölçüsü olmak üzere toplam 26 adet ölçüm alınmıştır. 4386 kişiden elde edilen toplam 114.036 ölçüm değerinin istatistiki olarak değerlendirilmesinde SPSS 15.0 istatistik hazır paket programı kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara göre; her bir ölçümün sağ ve sol ayak değerleri arasındaki farkı ile ayak boyu, ayak genişliği, topuk genişliği, tarak çevresi ve kontrpiye çevresi ölçümlerinin bölgeler arasındaki farkının istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Ancak bu farklılıkların, oluşturulacak olan standardizasyon modelinde ne coğrafi bölgelerin, ne de sağ ve sol ayağın ayrıca ele alınmasını gerektirecek boyutlarda olmadığı anlaşılmıştır.Genç Türk erkeklerine ait ölçüler kullanılarak ayak boyuna göre iki farklı standardizasyon çizelgesi hazırlanmış ve bu ayak ölçü değerleri Paris Point Sistemi değerleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda, genç Türk erkeklerinin ayak yapısının söz konusu standarda göre daha kısa, daha geniş ve çevresel olarak daha küçük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to standardize shoe dimensions of Turkish people as a beginning to generate ?Turkish Shoe Sizing System?. In order to be able to determine foot structure of young male population between the ages of 12-17 in Turkey, 4386 boys from 18 cities of 7 geographical regions were studied upon. Totally, 26 measurements that consist of body height, body weight as well as 12 different foot measurements were taken from each foot. In the evaluation of the outcome containing 114.036 outputs, SPSS 15.0 statistical package programme was used.The findings showed significant differences between values of left and right foot for each measurement and between values of geographical regions for foot length, foot width, heel width, ball girth and instep girth measurements, statistically. However, these differences are not important enough to diversify a separate approach neither on geographical regions nor left and right foot in the standardization model.Two different standardization models have been prepared by using foot measurements of Turkish young male population. Afterwards, the data have been compared with the outcome of Paris Point System. According to this comparison, it was found that foot structure of the Turkish young male population is shorter, wider and has less girth than Paris Point System.