Bolu - Düzce bölgesi 154 kv / 34,5 kv iletim ve dağıtım şebekesinin bilgisayar ortamında modellenmesi
Modelling of Bolu - Düzce region 154 kv / 34,5 kv transmission and distribution network at computer
  1. Tez No: 216019
  2. Yazar: SEFER SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji İletim Hatları, Güç Trafoları, Elektrik Dağıtım Şebekeleri, Yük Akışı Analizi, Kısa Devre Analizi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüzde enerji, üretimin ana girdilerinden birisidir. Mevcut enerji kaynaklarını ekonomik ve güvenli bir şekilde kullanabilmek günümüzde çok önemli hale gelmiştir. Ülkemizde kullanılan teçhizatlarda farklı standartlar olduğu için elektrik enerjisinin üretim, iletim, dağıtım, tüketim ve kontrolünde sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıları gidermenin en etkili yolu, tüm elektrik tesislerinde ar-ge çalışması yapılmış, ileri teknoloji ürünü otomasyon sistemleri kurmak ve geliştirmektir.İleri teknoloji ürünü olan Matlab, temel matematik ve mühendislik dallarında kullanıcıya ciddi imkanlar sunar. Bu tez çalışmasında Bolu?Düzce bölgesi 154 kV / 34,5 kV elektrik iletim ve dağıtım şebekesi, Simulink araç kutusu kullanılarak modellenmiş ve analiz edilmiştir.Tezde kullanılan modelleme ile Bolu?Düzce bölgesinin elektrik iletim ve dağıtım güç akışı analizi, çeşitli baralardaki akım-gerilim değerleri ve kısa devre akım değerleri hesaplanmıştır. Bu hesaplamalara dayanılarak, mevcut sistemin yük taşıma kapasitesi, röle koordinasyonu, gerilim yalıtım seviyelerinin kontrolü ve muhtemel akım kaçaklarına dönük test sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present day, energy is the main input of production and it has become much important to use the existing energy sources economically and safely. In our country, it is faced difficuties at the production, transmission and distribution of electrical energy due to the different standarsts used at equipment. It is done re-de working to find the most effective way of correcting these difficulties.Matlab which is a high technology product presents serious possibilities to the user at basic maths and engineering. In this thesis study, Bolu-Düzce region 154 kV/34,5 kV electricity transmission and distribution network is modelled and analysed by using the Simulink toolbox.Using the modelling at this thesis study, power flowing of electricity transmission and distribution is analysed and current-voltage and short circuit flowing values calculated at various baras of Bolu Düzce region. In light of these calculations, the load carrying capacity of current system, relay coordination, control of voltage isolation levels and test results of possible current leakage are obtained.Keywords : Energy, energy transmission lines, power transformers, electricity distribution network, load flowing analysis, short circuit analysis, energy transmission and short circuit analysis whereby matlab and simuling toolbox.