Endüstriyel tesislerdeki harmoniklerin eliminasyonu için sayısal filtre tasarımı
Dijital filter design for elimination of harmonics at industrial plants
  1. Tez No: 216021
  2. Yazar: HALİS EMRE ÇALIŞKANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonikler, güç elektroniği elemanları, Harmonics, power electronics equipments
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Enerji dağıtım sistemlerinde sinüzoidal formdaki gerilim kaynağı, güç elektroniği elemanlarına uygulandığında sistemin vereceği akım cevabı sinüzoidal olmayan dalga formundadır. Elektrik enerji sisteminin ve bu sisteme bağlanan yüklerin arızasız ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için o sistemdeki dalga şeklinin sinüzoidal olması ve frekansının 50 Hz' lik tek frekansa sahip olması istenir.Güç elektroniği elemanları, lineer olmayan yükler, elektrik dağıtım sistemlerinde, gerilim ve akım dalga biçiminde bozulmalar meydana getirmektedir. Temel şebeke frekansındaki bu bozulmalar, farklı frekanslarda gerilim ve akım genlikleri olarak ortaya çıkmaktadır.Akım ve gerilim dalgalarında oluşan bu harmonikler elektrik tesislerine ve bu tesislere bağlı tüketicilere zarar vermekte ya da çalışamaz hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The voltage source, that is sinusoidal wave form at energy distribution system, when is applied to power electronics equipments, response of current which is given by the system, is nonsinusoidal wave form. To operate electric energy system and their loads reliably, the waveform of the system magnitudes should be in the form of sinusoidal with 50 Hz.Power electronics equipments, nonlinear loads cause to voltage and current waveform distortion in distribution networks. The distorsion of main network frequency appears voltage and current amplitudes at different frequencies.Voltage and current waveform distortion due to harmonics can make the electrical system and electrical consumer either damaged or out of order.