Maydos Kilisetepe Höyüğü arkaik dönem boyalı seramikleri
Archaic period painted ceramics in Maydos Kilisetepe Mound
- Tez No: 669265
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL SAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Maydos Kilisetepe Höyüğü, Arkaik Dönem, Seramik, Bezemeler, Kap Formları, Maydos Kilisetepe Mound, Archaic Period, Ceramic, Decorations, Vessel Forms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale ili Eceabat ilçesi, Kilye Koyu'nun güneyindeki Maydos Kilisetepe Höyüğü, 200×180 metre ölçülerinde ve denizden 33 metre yüksekliktedir. 1982 yılında Mehmet Özdoğan tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında tespit edildikten sonra 2010 yılında Prof. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında başlatılan bilimsel kazılar günümüzde hala devam etmektedir. Maydos'un batı ve kuzeybatı kısımlarında yapılan kazı çalışmalarında, üstten başlayarak aşağıya doğru Bizans, Roma, Klasik, Arkaik, Geometrik, Demir Çağı ve Tunç Çağlar'ına tarihlenen sekiz tabaka ortaya çıkarılmıştır. 2010 yılından itibaren daha çok Tunç Çağı tabakaları üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu tez çalışmasında 2010-2018 yılları arasında Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazısı'nda bulunan Erken/Orientalizan Arkaik, Orta/Olgun Arkaik ve Geç Arkaik Dönem boyalı seramikleri incelenmiştir. Her bir seramik parçası teknik özellikleri ve üzerindeki bezeme ögeleri göz önüne alınarak tarihlendirilmiştir. Erken dönem seramiklerinin üzerinde daha çok dalgalı-düz bantlar ve bitkisel bezemeler ile yaban keçisi stilli betimlemeler söz konusuyken, geç dönemde ise yaban keçisi stili tamamen ortadan kalkar, insan ve hayvan figürlerinin ön planda olduğu atlı sahneleri vb. bezemeler seramikler üzerinde yerini alır. Maydos'ta MÖ 7. ve 6. yüzyıla tarihlenen kap parçalarının çoğunluğu çark yapımı, iyi derecede pişmiş, kompakt hamurlu, açık ve koyu renk astarlıdır. Siyah figür tekniği kullanılarak boya ile yapılan bezemelerin detayları kazıma ile gösterilirken, kırmızı figür tekniğinde ise bezemeler boya ile yapılıp, detayları da boyama ile verilir. Kazı da geometrik, bitkisel, bant/şerit, meander, ışın, nokta, damla, insan-hayvan figürlü ve yaban keçisi stilli betimlemelerin yer aldığı, mutfak/pişirim, servis/sunum ve depolama gibi farklı amaçlarla kullanılan tabak, kâse, testi, skyphos, krater, dinos, oinochoe, kylix ve amphora benzeri çeşitli kap parçaları ele geçmiştir. Ayrıca birkaç seramik parçasının hamurunun kaba, pişme derecesinin orta ve bezemenin oldukça basit olması, bu yerleşimde bir atölye olabileceğini düşündürmektedir. MÖ 7. ve 6. yüzyıllarda Klazomenai'deki geometrik, dalgalı çizgili, düz bantlı, meanderli, kuşlu, rozet-lotuslu ve yaban keçisi stilli bezemelerin yer aldığı seramikler ile Troia'da ele geçen yaban keçisi stilli, insan-hayvan figürlü ve bitkisel bezemeli seramik parçalarının benzerleri Maydos yerleşiminde de görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Maydos Kilisetepe Mound, which is located south of Kilye cove, Eceabat district of Çanakkale province on the Gallipoli Peninsula, measures 200×180 meters and is 33 meters above sea level. After being identified during the survey conducted by Mehmet Özdoğan in 1982, the scientific excavations started under the direction of Prof. Dr. Göksel Sazcı in 2010 still continue today. Eight levels dating back to the Byzantine, Roman, Classical, Archaic, Geometric, Iron Age and Bronze Age were unearthed in the excavations carried out in western and northwestern parts of Maydos. Since in 2010, more studies have been carried out on the Bronze Age levels. In this study Early/Orientalizing Archaic, Middle/Mature Archaic and Late Archaic (Layer VIII ) Period painted ceramics of Maydos Kilisetepe mound were 2010-2018 between the years investigated. Each piece of ceramic is dated by considering its technical features and decorations. While there are mostly wavy-flat bands and herbal decorations and wild goat-style descriptions on the early period ceramics, in the late period, the wild goat-style disappears completely, horsemen with human and animal figures in the foreground, such as battle scenes etc. decorations take place on ceramics. In Maydos BC 7th-6th century dated the majority of pot parts it is light and dark coated wheel made, well cooked, compact clay. While the details of the decorations made with paint using the black figüre technique are shown by scraping, in the red figüre technique the decorations are made with paint and the details are given by painting. Excavation is also geometrical, herbal, band/strip, meander, ray, point, drop, human-animal figüre, with inscriptions and wild goat-style descriptions, used for different purposes such as kitchen/firing, service/presentation and storage platesbowls, jugs, skyphos, krater, dinos, oinochoe, kylix and amphora like various pot form pieces were recovered. In addition the clay of several ceramic pieces is rough, the degree of cooking is medium and the decoration is quite simple, suggests that there might be a workshop in this settlement. BC 7th and 6th in the centuries seen in Klazomenai geometric, wavy stripes, flat bands, meander, bird, floral-lotus and wild goat-style decorations with ceramics on the ceramic pieces with wild goat-style, human and animal figures and vegetal decoration uncovered in the ancient city of Troy are also found in Maydos settlement.