Melanogryllus desertus pallas (Orthoptera:Gryllidae)'un sindirim sisteminde histolojik ve ultrastrüktürel araştırmalar
Histological and ultrastructural investigations on the digestive system of Melanogryllus desertus pallas (Orthoptera:Gryllidae)
- Tez No: 216114
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ERGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Melanogryllus desertus, sindirim sistemi, ön bağırsak, orta bağırsak, son bağırsak, Melanogryllus desertus, digestive system, foregut, midgut, hindgut
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada laboratuvar koşullarında (sıcaklık: 26±2 °C; bağıl nem:%45-50; fotoperiyot: doğal) kültürü yapılan ergin Melanogryllus desertus örneklerinin sindirim sistemleri böcek fizyolojik suyunda ve stereomikroskop altında disekte edilmiş, sistemin genel yapısı fotoğraflandıktan sonra histolojik araştırmalar için doku örneklerinden alınan seri kesitler Mayer's Hematoxylin Eosin, Mallory's Trichrome, Alcian Blue, Periodic Acid Schiff ile boyanıp incelenmiştir. Ayrıca, Nation (1983)'ın yöntemine göre belirlenen taramalı elektron mikroskobu (SEM) prosedürü de uygulanmıştır.M. desertus'un sindirim sistemi genel anlamda diğer böcek sindirim sistemlerine benzerlik göstermektedir. Sistem esas olarak ön bağırsak, orta bağırsak ve son bağırsaktan oluşur. Ön bağırsak tübüler yapıda bir farinks ve özofagus, kese şeklindeki bir kursak ve yapısında lop ve diş benzeri oluşumların bulunduğu bir proventrikulus olmak üzere dört bölümden meydana gelir. Epiteli silindirik olan özofagus haricinde ön bağırsakta epitel tabakası tek katlı ve kübik olarak düzenlenmiştir. Anterolateralinde iki büyük gastrik sekum bulunan ve bölmelenme göstermeyen orta bağırsağın (ventrikulus) epiteli basit silindirik tiptedir, epitel tabakasının bazalinde ayrıca niduslar yer alır. Son bağırsak ileum, kolon ve rektum bölgelerine ayrılır ve yine basit silindirik epitelden meydana gelir. Sindirim sistemindeki bütün kısımlar dış taraftan kas dokusuyla sarılıdır.
Özet (Çeviri)
The digestive systems of adult Melanogryllus desertus cultured in laboratory conditions (temperature: 26±2°C; relative humidity: % 45-50, photoperiod: natural) were dissected in insect phsiologic saline by using a stereomicroscope and then photographed. In order to histological investigations, the tissues were fixed, serially sectioned and then stained with Mayer?s Hematoxylin Eosin, Mallory?s Trichrome, Alcian Blue, Periodic Acid Schiff. The scanning electron microscopy (SEM) procedure according to Nation?s (1983) method was also applied.The organization of the alimentary canal of M. desertus is generally similar to other insect digestive system. It is mainly composed of foregut, midgut and hindgut. Foregut consists of four regions: the pharynx and the oesophagus which are in tubular form, the crop which is in saccular form, and the proventriculus which has lobes and tooth-like structures. Except oesophagus which had columnar cells, the epithelial cells of foregut are cubically arranged as a single layer. Two big gastric caeaca located anterolaterally of midgut. The midgut (ventriculus) does not have the compartments, and consist of a single layer of columnar epithelium. In addition, midgut have the nidi located in basal region of epithelial layer. The hindgut is subdivided into ileum, colon and rectum, and is also consist of a single layer of columnar epithelium. All parts of the digestive system is surrounded by a muscular sheath.