Ekşitilmiş soğuk süt ikame yemi ve kolostrum karışımı ile büyütülen siyah alaca buzağılarda büyüme performansı üzerine bir araştırma
A research on growth performance of holstein calves fed the mixture of cold acidified milk replacer
- Tez No: 216116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN UZMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekşitilmiş süt ikame yemi, ekşitilmiş kolostrum, buzağı performansı, ishal, acidified milk replacer, acidified colostrum, calf performance, scours
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, ekşitilmiş soğuk süt ikame yemi ve kolostrum karışımının Siyah Alaca buzağılarda gelişme performansı üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada 40 baş buzağı (22 dişi,18 erkek) 4 günlük yaşta cinsiyet dikkate alınarak iki gruptan birine rasgele dağıtılmıştır. Kontrol grubunda yer alan buzağılara ılık (30-35°C'de) tam yağlı süt, deneme grubunda yer alan buzağılara ise soğuk (18-20°C'de) ekşitilmiş süt ikame yemi ve kolostrum karışımı (ESİY+K) verilmiştir. Deneme 6 hafta sürmüş ve buzağılara günde 4 L tam yağlı süt ya da ESİY+K iki eşit öğünde içirilmiştir. Buzağıların önünde deneme boyunca sürekli olarak pelet formda buzağı başlangıç yemi ve su bulundurulmuştur. Buzağılara kuru ot verilmemiştir. Deneme süresince buzağılar haftalık olarak tartılmıştır. Denemenin başında ve sonunda cidago yüksekliği, göğüs çevresi ve farklı iki noktadan vücut uzunluğu (cidago-oturak yumrusu ve omuz ucu-oturak yumrusu arası) ölçüleri saptanmıştır. Buzağıların dışkı kıvamı her gün izlenmiştir. Sıvı yem tüketimi bakımından gruplar arası farklılık önemli bulunmamakla birlikte, ESİY+K grubundaki buzağılar tüm dönemlerde kontrol grubunda bulunan buzağılara göre sıvı yemden daha az kuru madde tüketmiştir (P0.10). Ortalama dışkı kıvam puanı, 4-24 günlük yaş döneminde ESİY+K grubundaki buzağılarda kontrol grubundaki buzağılara göre önemli düzeyde (P0.10), ESİY+K grubundaki buzağılarda özellikle 4-24 günlük yaş döneminde bu oran kontrol grubundaki buzağılara göre daha düşük saptanmıştır (sırasıyla %4.05 ve %7.14). Deneme süresince ishal sağıtımına yönelik ilaç masrafı, ESİY+K grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur (sırasıyla 3.54 YTL/buzağı (2.70 $) ve 5.39 YTL/buzağı (4.11 $)). Sıvı yemle büyütme dönemine ait besleme maliyeti de ESİY+K grubunda kontrol grubuna göre buzağı başına 31.65 YTL (24.11 $) daha düşük saptanmıştır. Birim (1 kg) canlı ağırlık artışına karşılık gelen besleme maliyeti sırasıyla 4.67 YTL (3.56 $) ve 6.70 YTL (5.10 $) olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effect of the mixture of cold acidified milk replacer and colostrum on growth performance of Holstein calves. In the study, 40 calves (22 female, 18 male) were randomly assigned, within sex, to one of two groups at 4 d of age. Calves were fed either warm (30-35°C) whole milk (control) or the mixture of cold (18-20°C) acidified milk replacer and colostrum (AMR+C). Calves were fed 4 L whole milk or AMR+C per day in two equal feedings for 6 wk. Pelleted calf starter and fresh water were avaliable ad libitum during the experiment. No hay was offered. Body weights were mesaured weekly from the beginning of the experiment to 42 d. Height at withers, heart girth and body length from two different points (withers to pins, and point of shoulder to pins) were measured at the beginning and at the end of the experiment. Fecal fluidity scores were monitored daily. Although intake of liquid feed was similar between the groups, dry matter intake from liquid feed of calves fed AMR+C was significantly lower than calves on control diet during the experiment (P0.10) in percent calf days treated for scours, it was lower for calves on AMR+C treatment than calves on control diet particularly for d 4 through 24 (4.05% and 7.14%, respectively). The cost of drug per calf for treatment of scours was lower for calves on AMR+C treatment than for calves on control treatment during the experiment (2.70$ and 4.11$, respectively). The cost of feeding per calf on AMR+C was found to be lower 24.11$ compared to control during the experiment. Cost of 1 kg of weight gain during the experiment was estimated to be 3.56$ and 5.10$ in AMR+C treatment and control treatment, respectively.