Apigenin'in(4',5,7 trihidroksi flavon) I-131 ile işaretlenmesi ve radyofarmasötik potansiyelinin incelenmesi
Labeling of apigenin (4',5,7-trihydroxyflavone) with I-131 and investigation of its radiopharmaceutical potential
  1. Tez No: 216143
  2. Yazar: BEYZA SEYİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YURT LAMBRECHT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Apigenin, I-131, iodogen yöntemi, ince bağırsak, uterus, Apigenin, I-131, iodogen method, small intestine, uterus
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Uygulamalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Apigenin (4',5,7-trihidroksi flavon) tümör gelişimini inhibe edici ve kanser oluşumunu önleyici özellikleri olan bir flavon molekülüdür.Bu çalışmanın amacı Apigenin'in I-131 ile işaretlenerek radyofarmasötik potansiyelini incelemektir. Apigenin iodogen yöntemi kullanılarak I-131 ile işartelenmiş, daha sonra işretli bu bileşiğin kalite kontrol çalışmaları ince tabaka radyokromatografisi (TLRC), elektroforez, yüksek performanslı sıvı radyokromatografisi (HPLRC) ile gerçekleştirilmiştir. Yapı tayini amacıyla inaktif iyot ile işaretlenmiş Apigenin'in LC-MS/MS ve 1H-NMR verileri değerlendirilmiştir. İşaretlemenin %98.15±3.22 verimle gerçekleştiği ve işaretlenmiş bileşiğin karalılığını 3 saat boyunca koruduğu tespit edilmiştir. Biyodağılım çalışmaları erkek ve dişi Albino Wistar sıçanlar üzerinde gerçekleştirilmiş gram doku başına enjekte edilen doz değerleri hesaplanarak zamanla değişimi incelenmiştir. Tüm deneysel veriler SPSS 13.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, sıçanlarda 131I-Apigenin bileşiğinin ince bağırsağa, ayrıca dişi sıçanlarda ise uterus'a spesifik olduğu ve bunların görüntüleme çalışmalarında kullanılabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Apigenin (4',5,7-trihydroxyflavone) is a flavonoid which has been shown to possess a variety of biological activities including tumor growth inhibition and chemopreventation.Our aim of the present study, is to label apigenin with I-131 and investigate its radiopharmaceutical potential. Apigenin was labelled with I-131 using iodogen method, then quaility control studies were carried out using Thin Layer Radio Chromatography (TLRC), Elektrophoresis methods, High Peformance Liquid Radio Chromatography (HPLRC). Besides, apigenin labelled with cold iodine was synthesized for suctructure analaysis, its structure analysis was assessed with Liquid Chromatography/Mass Spectrometry (LC-MS/MS) and Proton Nuclear Magnetic Resonance (1H-NMR) The binding efficiency was determined as 98.15±3.22 %, radiolabelled apigenin was maintained stability through 3 hours. Biodistrubition studies were performed in male and female Albino Wistar rats. The injected dose per gram tissue was calculated and time-activity curves were examined. All the experimental data were evaluated using statistical SPSS 13.0 program.In conclusion, although 131I-Apigenin showed specific for small intestine in male rats, its indicated particular uterus of famela rats.