Kavak Merzifon yolu T4 (Küçükbelvar) tüneli duraylılık analizi
Stability analysis of T4 (Küçükbelvar) tunnel on Kavak Merzifon road
- Tez No: 216148
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHTİYAR ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Ulaşım, Geological Engineering, Mining Engineering and Mining, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Tünel tasarımı, kaya kütle sınıflaması, RMR sistemi, Q sistemi, GSI sistemi, NATM, elastisite modülü, deformasyon modülü, görgül yöntem, destek sistemi, sayısal model, Tunnel design, rock mass classification, RMR system, Q system, GSI system, NATM, modulus of elasticity, empirical method, support system, numerical model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Kavak-Merzifon-Çorum Yolu (Merzifon-Kavak arası) kapsamında yer alan T4 (Küçükbelvar) Tüneli güzergahının jeoteknik açıdan incelenmesi ve tünel tasarımının bilgisayar destekli bir sayısal model programı kullanılarak yapılması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında tünel güzergahının mühendislik jeolojisi arazi ve büro çalışmaları yardımı ile ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında, büroda çalışma alanı ile ilgili önceki çalışmalardan, tünel güzergahının jeolojisi ve tektonik evriminden faydalanılmış, uydu görüntüleri incelenmiştir. Arazide tünel ekseni üzerinde yer alan kaya birimlerinin mühendislik özellikleri, kaya kütle sınıfları belirlenmiş, kaya kütlesine ait süreksizlik ölçümleri yapılmıştır. Araziden alınan karot örneklerine laboratuvar deneyleri uygulanmış ve bu deneylerden elde edilen sonuçlar arazi verileri ile birleştirilerek kaya kütlesine ait mühendislik parametreleri belirlenmiştir. Belirlenen kaya kütle sınıfları esas alınarak, T4 tüneli için Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi'ne göre kaya ve kazı destek sınıfları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda belirlenen kaya sınıfları ve bunlara ait parametreler yardımı ile yapımı planlanan tünele ait giriş ve çıkış aynalarında sayısal modeller oluşturularak, öngörülen destek sistemlerinin kazı ile uyumu belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to assess the geotechnical properties of the rock masses and to carry out the design of T4 (Küçükbelvar) Tunnel along Kavak- Merzifon highway route using finite element numerical analysis techniques. Engineering geology of the tunnel route was cleared out through field and office studies. Office works consist of tectonic evolution of the region from literature and satellite imagery. Field works are based on the determination of the engineering properties of rocks encountered, rock mass classifications and discontinuity surveys. Laboratory tests were carried out on the core samples and the results obtained were correlated with the engineering properties of the rock mass to reveal engineering parameters. Support categories and rock classes were determined according to the New Austrian Tunnelling Method (NATM). Finally, based on the correlation of rock classes and their determined parameters, numerical models regarding tunnel portals were created and the compatibility of the support system and excavation were made discussed.