Ontoloji tabanlı etkinlik ve öğrenme nesnesi paylaşım sistemi
Ontology based activity and learning object sharing system
- Tez No: 216153
- Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlamsal web, ontoloji, etkinlik ve öğrenme nesnesi paylaşımı, Semantic web, ontology, sharing of activity and learning object
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, etkinlik geliştirme sürecinde üretilen öğrenme nesnelerinin paylaşımı ve tekrar kullanımını sağlayacak bir araç geliştirmeyi amaçlamaktadır. Üretilen öğrenme nesnelerinin paylaşımı ve tekrar kullanımı sayesinde, aynı amaca yönelik olarak tekrar tekrar öğrenme nesnesi üretilmesi için harcanan zamanın önüne geçilmiş olunacaktır. Öğrenme nesneleri havuzunda eğitmenin ihtiyaç duyduğu özelliklere en uygun öğrenme nesnesine ulaşabilmesi için ontolojiler ve anlamsal web teknolojilerinden faydalanılmıştır. Uygulama amacı yeni olmasa da, ihtiyaca en uygun bilgiye erişme kısmı anlamsal web projelerinin en güçlü yanlarıdır. Örneğin, aynı veri sıradan teknolojiler ile yönetilmek istendiğinde, yapılan bir sorgu sonucunda kullanıcı bağlamıyla ilgisi olmayan sonuçların fazlalığı dikkat çeker. Anlamsal web altyapısı kullanılarak kullanıcı, bu tür gereksiz sonuçlarla uğraşma zahmetinden kurtarılmaya çalışılır. Kullanılan ontolojiler sayesinde, kullanıcı bağlamına en uygun verilere ulaşılmaya çalışılır. Örneğin; kullanıcı ?ağaç? sorguladığında, bilgisayar bilimleri konusu olan ?ikili ağaç veri yapıları? ile ilgili sonuçlarla, biyoloji konusu olan ağaçlarla ilgili sonuçlar bir arada gelir. Halbuki kullanıcı, biyoloji alanı ile ilgileniyorsa, ?ağaç, biyoloji? şeklinde bir sorgu yaptığında, daha çok ve öncelikli olarak biyoloji alanı ile ilgili sonuçlarla karşılaşmalıdır. Anlamsal web'in bu gücünden faydalanma isteği, basit bir veri yönetimi uygulaması olmasına rağmen, yapılan çalışmanın da öncelikli hedefidir. Kullanılan anlamsal web teknolojilerinin yeniliği sebebiyle önce kavramlar açıklanmıştır. Bu bağlamda önce anlamsal web kavramı açıklanmıştır. Bu bölümde, anlamsal web'in ne olduğu, geleneksel web'den farkları ve anlamsal web'e neden gerek duyulduğu konuları irdelenmiştir. Daha sonra ontoloji kavramı, farklı ontoloji tanımları, ontoloji ile bilgi tabanının farkı, ontolojilere neden gereksinim duyulduğu konuları açıklanmıştır. Bir sonraki bölümde ontolojilerin eğitim alanında hangi amaçlarla kullanıldığı, ne tür faydalar sağlayabileceği ve eğitsel ontolojilerin yönetimi ve işlenmesi ile ilgili yapılmış bazı çalışmalarla ilgili bilgi verilmiştir. Anlamsal web teknolojileri ile ilgili bilgilerin aktarılmasından sonra; I öğrenme nesnelerinin tanımı ve anlamsal web mimarisinde nasıl kullanıldıkları konusu irdelenmiştir. İkinci bölümde, anlamsal web uygulamalarının altyapısını oluşturan ilgili teknolojiler incelenmiştir. Bu kısımda RDF teknolojisi, yapısı anlatılmış, RDF çizgeleri örneklerle açıklanmıştır. Daha sonra OWL (Web Ontology Language) mimarisi anlatılmış. OWL mimarisine neden gereksinim duyulduğu örneklerle açıklanmış, bazı OWL örnekleri ile teknolojinin detayları aktarılmaya çalışılmıştır. Bu bölümün son kısmında ise; yapılmış anlamsal web uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. Verilen örnekler daha çok eğitsel alanla ilgili çalışmalardır. İlk önce ontoloji geliştirme çalışmaları incelenmiş, daha sonra ise geliştirilen ontolojileri işleyerek anlamsal web'i eğitim alanında uygulamaya çalışan bir takım eğitsel uygulamalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, geliştirilen uygulama ile ilgili yöntem ve teknolojiler hakkında bilgiler verilmiştir. Ontolojinin oluşturulması, bunun için kullanılan araçlar ve kullanım bilgileri aktarılmıştır. Bu aşamada, Protégé ontoloji geliştirme aracı tanıtılmış ve kullanımı, ekran görüntüleri ile desteklenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, OWL sınıfları ve özelliklerinin oluşturulması işlemleri adım adım açıklanmıştır. Daha sonra, oluşturulan ontolojiyi işleyebilmek için gerekli araçlar ve bu araçların nasıl kullanıldığı hakkında bilgiler verilmiştir. Bu araçlardan Jena anlamsal web geliştirme aracı ve ontolojiden Java sınıfları üretmekte kullanılan Jastor aracı kullanım bilgileri örneklenerek açıklanmıştır. Bu aşamada, anlamsal web uygulaması geliştirirken karşılaşılan beklenmedik durumlar ve sorunlar, araçlar arasındaki uyumsuzluklar ve bulunan çözüm yolları da aktarılmıştır. Son bölümde ise, geliştirilen uygulamanın kullanım durumları, özellikleri ve ekran görüntüleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a tool to share and reuse of learning objects created during activity development process. By sharing and reusing of learning objects, new learning objects' production time will decrease. The study uses ontologies and some other semantic web technologies to search the learning object pool for the most appropriate learning objects that instructors required. Although the aim of the project is not new, reaching to the most appropriate data for the needs is the most powerful part of the semantic web projects. For instance, if we?d like to manage the same data by ordinary methods, result includes lots of data which are not related with the user?s real context. Usage of semantic web technologies aims to protect the user from trying with such unrelated data. Reaching to the most convenient data is aimed by the usage of ontologies. For example; when the user queried ?tree?, results may include ?binary tree data structures? of computer science domain together with the ?tree? of biology domain. However, if the user needs results about biology domain, it should be enough to make a query like ?tree, biology? to get them primarily. Although it is a simple data management application, benefiting from this power of semantic web technologies is the preferred objective of this study. Some concepts explained because of the usage of new technologies. In this context, semantic web concept is explained first. Investigated some topics like what the semantic web is, its differences from traditional web and requirement for the semantic web. Later, ontology, different ontology definitions, differences of ontology and knowledge base and requirement for ontologies explained. At the following section, given some information about the usages of ontologies in educational field, advantages those can provide, and studies about management and processing of ontologies. After providing knowledge about semantic web, learning object definitions and their usage at the semantic web architecture were elaborated. III Second section examines some technologies about semantic web infrastructure. Firstly, the structure of RDF technology is introduced and given some RDF graph samples. After that, OWL (Web Ontology Language) structure explained. Need for OWL architecture and the details of OWL technology are explained by some examples. In the last part of this section, information about some semantic web studies, especially in the educational field, were given. These studies include ontology development studies, ontology management studies which tries to apply semantic web technology into some educational cases, etc... In the third section, given information about the methods and technologies used during our application?s development process. Described the creation of ontology and concepts about OWL. In this context, referred to Protégé ontology development tool and introduced its environment with the help of some sample screenshots. Also, creating OWL classes and properties is explained step by step. Later, introduced some required tools and explained their usage to process this created ontology. These tools include Jena semantic web framework, Jastor to generate Java classes from ontolologies. While introducing some other alternative tools, quoted some problems along with disharmonies between semantic web development tools and unexpected issues faced while developing our semantic web application. Solutions to overcome those issues also provided. In the last section, use cases, properties and some screen shots about developed application are provided.