Melendiz havzası yüzey ve yeraltı suyu kirliliğinin araştırılması
Invesgation of surface and groundwater pollution of Melendiz basin
  1. Tez No: 216159
  2. Yazar: İBRAHİM SAMET KARADAVUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. CEMAL SAYDAM, PROF.DR. HATİM ELHATİP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Melendiz Havzası, Su Kalitesi, Yüzeysuyu, Yeraltısuyu, Termal Su, Kirlilik, Melendiz Basin, Water Quality, Surface Water, Underground Water, Thermal Water, Pollution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, Melendiz havzasının yüzey ve yeraltı sularındaki kirleticiler araştırılmış ve su kalite sınıflandırılması yapılmıştır. Bu amaçla, havzanın en önemli akarsuyu olan Melendiz çayının belirli noktalarından ve çevresindeki yeraltı su kaynaklarından mevsimsel olarak örnekler alınmıştır. Örneklerin, içme ve kullanma suyu açısından değerlendirilebilmesi için gerekli fiziksel, kimyasal ve organik parametreler dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bu ölçümler sonucunda yüzey ve yeraltı sularının noktasal ve yaygın kaynaklar tarafından kirliliğine maruz bırakıldığı ve su kalitesinin zayıfladığı gözlemlenmiştir. Noktasal kirletici kaynaklar olarak evsel atık sular, kaplıca atık suları ve turistik tesislere ait atık suların; yaygın kaynak olarak da tarımsal alan drenaj sularının etkisi tespit edilmiştir. Noktasal kaynaklarda organik madde ve nitrit; yaygın kaynaklarda ise yoğun gübre kullanımına bağlı olarak nitrat kirliliği tespit edilmiştir. Bu parametrelerin derişimleri özellikle kurak dönemlerde artmış ve hem yüzey hem de yeraltı su kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olmuştur. Kıtaiçi su kalitesi sınıflandırma kriterlerine göre, hem yüzey hem de yeraltı sularında özellikle nitrat, nitrit ve toplam azot açısından IV. sınıf su özelliği, diğer parametreler açısından II. sınıf su özelliği göstermiştir. Melendiz havzasında noktasal ve yaygın kirletici kaynakların neden olduğu yüzey ve yeraltı su kirliliğinin önlenebilmesi ve su kalitesinin iyileştirilebilmesi için öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
were investigated and water quality classification was presented. For this purpose, seasonal samples were collected from designated points of Melendiz stream, which is an important stream in the basin, and from underground water sources near Melendiz stream. Physical, chemical and organic parameters of water samples were analyzed to put characteristics as drinking and usage water. Pollution of surface and underground water with point and widespread surces was appeared from the resent investigation and water quality of basin was decreased. Domestic, thermal spring and tourist establishment wastewater were pollution sources as the point sources and widespread source was drainage water of irrigation of agricultural area in the basin. Important pollution parameters were organic matter and nitrite for the point pollution sources, and nitrate for widespread source from heavy artificial fertiliser usage. Concentration of these pollution parameters was increased during dry period and quality of underground water was dramatically decreased. Both in surface and gorundwater in studyarea, it was determined as IV class water quality especially in terms of nitrate, nitrite and total nitrogen, and onthe other parameters it was showed II. class water quality according to inland water quality classification criteria. Some measures for solution of pollution raised from the point and widespread source in Melendiz basin and increase of water quality of underground water were given end of this study.