Öklid'in 'elementler' adlı eseri ve matematik eğitimindeki yeri
Euclid's elements and its place in mathematics education
- Tez No: 216161
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Öklid, Elementler, üçgenlerde benzerlik, Mathematics education, Euclid, Elements, similarity in triangles
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, Öklid' in ?Elementler? adlı eserini tanıtmak ve bu eserin Matematik Eğitimindeki yerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. M.Ö.300 civarında İskendireye' de Öklid tarafından yazılan ve on üç ciltten oluşan Elementler, matematikte bugüne kadar yazılan tartışmasız en önemli eser olarak kabul edilmektedir. Onun önemi, matematiği ve özellikle geometriyi aksiyomatik bir yapı üzerine kuran, dedüktif çıkarım yöntemi ile kanıtların yer aldığı ilk yazılı eser olmasıdır. Bu eserin 19. yüzyıla kadar Avrupa'daki üniversitelerde rakipsiz ders kitabı olarak kullanıldığı göz önüne alınırsa, bu büyük eserin matematik eğitimindeki yeri ve önemi de tartışılmazdır. İki bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, bu eserin içeriği tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, her bir kitapta yer alan tanımlar, postulatlar, aksiyomlar ve teoremler kitabın orjinaline sadık kalınarak verilmiştir. Anlaşılmasının zor olduğu düşünülen kısımlara, şekil ve (veya) açıklama eklenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; Almanya, Hollanda ve Türkiye' de okutulan kitaplardan birer örnek seçilerek, Elementler' de ele alınan bir konunun bu kitaplardaki işlenişi incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Elementler' de yer alan konulardan ?Üçgenlerde Benzerlik? konusuna ilişkin bu kitaplardaki tanım, teorem, örnek ve alıştırmalar tanıtılmış ve gereken yerlerde örnek oluşturması bakımından, bu tanım, teorem, örnek veya alıştırmalardan bazıları ayrıntılı olarak verilmiştir. Araştırma sonunda, kitapların içerdikleri yöntemler bakımından birbirinden farklı oldukları, aksiyomatik yapı bakımından Almanya ve Türkiye'den seçilen örnek ders kitaplarının Elementler' deki yapıyla uyumlu oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to introduce the ?Euclid?s Elements? and to determine the place of this book in Mathematics education. Elements, written by Euclid around 300 B.C. in İskenderiye and comprises thirteen volumes, is without argument the most important book written in mathematics up to now. The importance of this book is that it is the first written work of art that established the mathematics and especially geometry in an axiomatic framework and it contains deductive inference method with proofs. The place and importance of this book in mathematics education is unarguable if it is considered that this book is the unique lecture book in the universities in Europe till to 19th century. The first part of this study reserved to represent the contents of the book. For this purpose all the definitions, postulates, axioms and theorems presented here as in the original book. Figures or explanations added where it is considered difficult to understand. The second part of the study comprises examples of mathematics lecture books from Germany, Netherlands and Turkey and examines the treatment of one subject from ?Euclid?s Elements? in these books. For this ?Similarity in Triangles? which also takes place in Euclid?s Elements is selected and definitions, theorems, examples and exercises about this subject in these lecture books and some of the examples, and exercises presented in detail. This study showed that these books differ from one each other by the methods comprised but the selected lecture books from Germany and Turkey are conformable with Euclid?s Elements by the axiomatic framework.