İmmünomanyetik ayırma-polimeraz zincir reaksiyonu (İma-pzr) yönteminin uygulanması ile tavuk etlerinde Salmonella spp. belirlenmesi
Detection of Salmonella spp. in chicken meats by application of immunomagnetic separation-polymerase chain reaction (Ims-pcr) method
- Tez No: 216174
- Danışmanlar: PROF.DR. SAİT AYKUT AYTAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Food Hygiene and Technology, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İmmünomanyetik ayırma (İMA), polimeraz zincir reaksiyonu (PZR), invA geni, Salmonella, tavuk eti, Immunomagnetic separation (IMS), polymerase chain reaction (PCR), invA gene, Salmonella, chicken meat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kontamine olmuş tavuk etlerinin, Salmonellaların insanlara bulaşmasına neden olan başlıca gıda kaynağı olmaları ve kültürel belirleme yöntemlerinin zaman alıcı olmaları nedenleri ile, tavuk etlerinde hızlı ve yüksek duyarlılıkta sonuç verebilecek bir Salmonella spp. belirleme yönteminin geliştirilmesi üzerine yapılan bu çalışmada, ilk olarak, PZR tüpü ve döngüsündeki parametrelerin optimum değerlerinin belirlendiği saf kültür çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayı takiben; ISO 6579 referans yöntemi kullanılarak Salmonella kontaminasyonu olmadığı belirlenen tavuk eti örnekleri, Salmonella Enteritidis kültürü ile inoküle edilmiş ve 16, 14, 12, 10 ve 8 saatlik süreler kullanılarak, yaklaşık 1 veya 10 kob/25 gram tavuk eti seviyesindeki hedef bakterinin İMA-PZR yöntemi ile belirlenmesi için gerekli en kısa ön-zenginleştirme süresi saptanmıştır. 25 gramlık tavuk etinin 1-3 X 102 kob Salmonella spp. ile kontamine olmasında İMA?PZR yönteminin, hedef bakteriyi belirleyebilmesi için 8 saatlik bir ön-zenginleştirmenin yeterli olduğu ancak 1-3 X 10 kob Salmonella spp. ile kontamine olmasında bu sürenin kimi zaman yetersiz kalması nedeni ile, en az 10 saatlik bir ön-zenginleştirme ile kesin belirleme yapabildiği saptanmıştır. Ayrıca bu yöntemin, 1-10 kob/25 gram tavuk eti seviyesindeki Salmonellaları en az 12 saatlik bir ön-zenginleştirme ile belirleyebildiği gözlenmiştir. Bu verilere istatistiksel analizler uygulandığında; 25 gramlık tavuk etinin 1-3 X 102 veya 1-3 X 10 kob Salmonella spp. ile kontaminasyonları arasında, 8 saatlik bir ön-zenginleştirme ile beraber İMA-PZR yönteminin hedef bakteriyi belirleyebilmesinde anlamlı bir fark görülmemiştir. 25 gramlık tavuk etinin 1-10 kob Salmonella spp. ile kontamine olmasında ise, yöntemin en az 12 saatlik bir ön-zenginleştirme gerektirdiği anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Since contaminated chicken meats have been the principal foodborne source of the contamination of Salmonella to humanbeings and cultural detection methods are time-consuming; firstly pure culture study, in which the optimum values of parameters in the PCR tube and PCR cycle had been determined, was made in this study that had been based on the improvement of a Salmonella spp. detection method which can give rapid and high sensitivity result in chicken meats. Following this study; chicken meat samples, in which no Salmonella contamination had been determined by using ISO 6579 reference method, were inoculated with Salmonella Enteritidis culture and the shortest pre-enrichment time, that had been needed for the detection of approximately 1 or 10 cfu/25 gram chicken meat levels of target bacteria by IMS-PCR method, was found by using 16, 14, 12, 10 and 8- hour periods. When 25-gram chicken meat was contaminated with 1-3 X 102 cfu Salmonella spp., an 8-hour pre-enrichment was found enough for the determination of target bacteria by IMS-PCR method but when it was contaminated with 1-3 X 10 cfu Salmonella spp., because of sometimes the inadequacy of this period, it was found that an accurate determination could be done by IMS-PCR method with at least a 10-hour pre-enrichment. In addition, it was observed that this method could determine 1-10 cfu/25 gram chicken meat levels of Salmonellae with at least a 12-hour pre-enrichment. When statistical analysis were applied to these datas, between the contaminations of 25 gramchicken meat with 1-3 X 102 or 1-3 X 10 cfu Salmonella spp., no significant difference was recognized in target bacteria detection by IMS-PCR method with a 8-hour pre-enrichment. However in the contamination 25 gram-chicken meat with 1-10 cfu Salmonella spp., requirement of at least 12-hour pre-enrichment of the method was determined as significant.