Buğday, makarna ve bisküvide organik fosforlu pestisit kalıntıları ve bazı metabolitleri üzerine depolama ve işleme tekniklerinin etkisi
Effects of storage and processing on organophosphorus pesticide residues and some metabolites in wheat, pasta and cookies
  1. Tez No: 216203
  2. Yazar: BERRİN ŞENÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMRAN UYGUN, PROF.DR. HAMİT KÖKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malathion, chlorpyrifos methyl, pirimiphos methyl, fenitrothion, buğday, makarna, irmik, kepek, bisküvi, tahıl depolama sistemleri, Malathion, chlorpyrifos methyl, pirimiphos methyl, fenitrothion, semolina, pasta, bran, cookies, cereal storage
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hasattan sonra bazı organik fosforlu insektisitlerle ilaçlanan buğdaylarda, depolama, öğütme ve pişirmenin kalıntılara etkisini belirlemek üzere bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, tüketici sağlığı için geliştirilen güvenlik kriterlerine göre işlenmiş gıdaların uygunluğunu belirlemek üzere bilimsel veriler elde etmektir. Malathion, chlorpyrifos methyl, fenitrothion ve pirimiphos methyl'in depolama, öğütme ve ısıl işlem sırasında buğday ve ürünlerinde bıraktığı kalıntıları araştırmak üzere, pestisit içermeyen buğdayları izin verilen dozlarda bu insektisitlerle ilaçlanmıştır. Kalıntılar, çeşitli depolama sürelerinde buğdayda ve depolanan buğdaydan farklı depolama sürelerinde hazırlanan kepek, irmik ve makarnada belirlenmiştir. Ayrıca malathion ve chlorpyrifos methyl kalıntıları yine buğdayda ve depolanan buğdaylardan farklı depolama sürelerinde hazırlanan kepek, un, bisküvi ve kepekli bisküvilerde saptanmıştır. Kalıntıların belirlenmesinde GC-NPD ve GC-MS içeren bir çoklu analiz yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar hasat sonrası tahılı korumak üzere izin verilen dozlarda uygulanan insektisitlerin buğday ve kepek örneklerinde genellikle maksimum kalıntı limitlerinin üzerine çıkıldığını göstermiştir. İnsektisitin önemli kısmı kepekte ve kısmen de irmikte kalmıştır. Öğütme ile kalıntılarda önemli bir azalma olmamıştır. Ancak depolama ve işleme ile insektisit düzeylerinde önemli azalmalar gözlenmiştir. Buğdaylarda pirimiphos methyl ve chlorpyrifos methyl düşük buhar basınçları ve lipofilik karakterlerine bağlı olarak malathion ve fenitrothion'a göre daha kalıcı olmuştur. Chlorpyrifos methyl kalıntılarının bisküvilerde ve özellikle de kepekli bisküvilerde miktarı yüksektir. Bu tezin sonuçlarına göre, lipofilik karakterli ve buhar basıncı düşük olması nedeni ile tahılların uzun süreli muhafazasında tercih edilen insektisitlere dikkat çekilmelidir. Bu insektisitlerin özellikle yağlı ürünlerdeki kalıntıları tüketici sağlığını riske atabilir düzeydedir.
Özet (Çeviri)
A study was carried out to assess the effects of storage, milling and cooking procedures on the dissipation of some organophosphorus insecticide residues in post-harvest treated wheat grain. The purpose of the work was to obtain scientific data on the compliance of the processed products with safety requirements concerning consumers health. In order to investigate residue levels of malathion, chlorpyrifos methyl, pirimiphos methyl and fenitrothion during storage, milling and cooking in wheat and wheat products, pesticide-free wheat was treated with the insecticides at recommended rates. The residues were determined in wheat at various storage intervals and in a variety of samples (bran, semolina and spaghetti) prepared after different periods of storage. The residue levels of malathion and chlorpyrifos methyl were also determined in flour, bran, cookies and bran cookies made from the treated wheat after different period of storage. A multiresidue analysis method was employed for determination of residues using GC equipped with NPD and GC-MS. The results showed that the residue levels of insecticides applied postharvest on wheat as grain protectants at recommended doses exceeded generally the maximum residue limits in wheat and bran samples. The major part of the insecticides remained in bran and partly in semolina fractions. Milling did not significantly reduce the residues but during storage and processing (making spaghetti and cookies) the insecticides levels were degraded gradually. Pirimiphos methyl and chlorpyrifos methyl were generally found to be more persistent than malathion and fenitrothion in wheat because of their low vapour pressure and lipophilic character. The residue of chlorpyrifos methyl were extremely high in cookies particularly in bran cookies. According to results of the thesis, a special emphasis must be given to lipophilic and its vapour pressure relatively low insecticides which are preferably used for grain protection in store. Their residues in fatty products could be risk the consumers health.