Dinamik yükler etkisi altındaki üstyapı-zemin ortak sisteminin empedans fonksiyonlarına dayalı çözümü
Impedance functions for solution of soil structure coupling system under dynamic loads
  1. Tez No: 216214
  2. Yazar: UMUT MALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı-zemin dinamik etkileşimi, Empedans fonksiyonları, Dinamik büyütme faktörü, Soil-structure interaction, Impedance functions, Dynamic magnification factor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada yapı-zemin etkileşim problemlerinin çözümü için frekanstan bağımsız sabit katsayılı empedans katsayıları gömülü ve yüzeysel temel durumları için kullanılmıştır. Üstyapının dinamik davranışını ifade eden dinamik büyütme çarpanının (Rd) zemin rijitliğine bağlı değişimi ve üstyapı temelinin oturduğu ortamın tabakalı zemin olması durumunda tabaka kalınlığının Rd'ye etkisi dış yükün titreşim frekansına bağlı olarak gösterilmiştir. Ayrıntılı parametrik araştırmalar ve sistematik hesaplamalar farklı kontrol parametrelerine bağlı yürütülerek dinamik yükler etkisi altında titreşen yapı-zemin ortak sisteminin yapısal davranışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the frequency independent values of impedance functions are considered in the analysis of dynamic soil-structure interaction problems for both surface-supported and embedded foundations on elastic half space and layered strata. The dynamic response of the superstructure which is determined by dynamic magnification factor is also investigated depending on stiffnesses of local soil and depth of layered media for a wide range of excitation frequency. A comprehensive parametric analysis and systematic calculations are accomplished with different controlling parameters to evaluate the structural response of the vibrating soil-structure system under dynamic loads