Tiyoüre- ve üre-formaldehit reçineleri ile altın (III) iyonlarının geri kazanılması
Recovery of gold (III) ions by thiourea- and urea-formaldehyde chelating resins
- Tez No: 216235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLFEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyoüre-formaldehit reçinesi, Üre-formaldehit reçinesi, Şelat oluşturucu reçine, Altın (III) iyonları, Adsorpsiyon, Geri kazanım, Thiourea-formaldehyde, Urea-formaldehyde, Chelating resin, Gold(III) ions, Adsorption, Recovery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, tiyoüre-formaldehit (TF) ve üre-formaldehit (UF) reçineleri sentezlenmiş ve bu reçineler ile bakır ve çinko iyonlarını içeren çözeltilerden Au3+ iyonlarının geri kazanılması çalışılmıştır.Kesikli sistemde TF ile yapılan çalışmalarda; Au3+ adsorpsiyonu için en uygun asitlik değerinin 0,5 M HCl (pH=0,3) olduğu ve Au3+ adsorpsiyon kapasitesinin bu reçine için 29,67 mg Au3+/g olduğu bulunmuştur. UF reçinesi için yapılan çalışmalarda; Au3+ adsorpsiyonu için en uygun pH değerinin 2 ve Au3+ adsorpsiyon kapasitesinin 17,54 mg Au3+/g olduğu bulunmuştur.Ayrıca kolon çalışmalarında Cu2+ ve Zn2+ iyonlarından Au3+ iyonunun ayrılabilirliği ve kazanılması incelenmiştir. TF reçinesi ile yapılan, kolon çalışmalarında adsorpsiyon kapasiteleri Au3+ için 20,9 mg/g, Cu2+ için 0,30 mg/g ve Zn2+ için 0,002 mg/g olarak bulunmuştur. Diğer taraftan UF reçinesi ile adsorpsiyon kapasiteleri Au3+ için 4,35 mg/g, Cu2+ için 0,121 mg/g ve Zn2+ için 0,002 mg/g olarak hesaplanmıştır. TF ve UF reçinelerinin Cu2+ ve Zn2+ iyonlarının yanında Au3+ iyonuna ilgisinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılan kolon çalışmalarında da Au3+ iyonunun Cu2+ ve Zn2+ iyonlarının yanında TF reçinesi ile daha verimli olarak zenginleştirilerek ayrılabileceği gözlenmiştir. Ayrıca reçinenin tekrar kullanılabilirliği incelenmiş ve tekrar kullanılabilir olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present work, thiourea-formaldehyde (TF) and urea-formaldehyde (UF) resins were synthesized and the recovery of Au3+ ions in aqueous solutions containing Cu2+ and Zn2+ ions by this chelating resins was studied.In the batch method studies with TF resin, the most appropriate acidic value for Au3+ adsorption was determined as 0.5 M HCl (pH=0.3) and Au3+ adsorption capasity of the resin was calculated as 29.67 mg Au3+/g. On the other hand, the optimum pH was 2 and Au3+ adsorption capacity was 17.54 mg Au3+/g with UF resin.Moreover the recovery and separation of Au3+ ions from Cu2+ and Zn2+ were examined by column method. In the column studies with TF, the adsorption capacities were found as 20.9 mg Au3+/g, 0.30 mg Cu2+/g and 0.002 mg Zn2+/g. On the other hand, the adsorption capacity with UF were 4.35 mg Au3+/g, 0.121 mg Cu2+ and 0.002 mg Zn2+/g. It was seen that Au3+ ions could be separated and recovered from Cu2+ and Zn2+ ions when TF resin was used. In addition the reusages of the resin were examined and it was seen that the resins were reusable.