Tiyoüre- ve Üre-formaldehit reçineleri ile Gümüş iyonlarının geri kazanılması
Recovery of silver ions from aqueous solutions by thiourea- and urea-formaldehyde chelating resins
  1. Tez No: 216236
  2. Yazar: SERAP KIRCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLFEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyoüre-formaldehit reçinesi, Üre-formaldehit reçinesi, Şelat oluşturucu reçine, Gümüş(I) iyonları, Adsorpsiyon, Geri kazanım, Thiourea-formaldehyde, Urea-formaldehyde, Chelating resin, Silver(I) ions, Adsorption, Recovery
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, tiyoüre-formaldehit (TF) ve üre-formaldehit (UF) reçineleri sentezlenmiş ve bu reçineler ile bakır ve çinko iyonlarını içeren çözeltilerden gümüşün kazanılması çalışılmıştır.Kesikli sistemde TF ile yapılan çalışmalarda; Ag+ adsorpsiyonu için en uygun pH değerinin 3 olduğu, Ag+ adsorpsiyon kapasitesinin bu reçine için 58,14 mg Ag+/g olduğu bulunmuştur. UF reçinesi için yapılan çalışmalarda; Ag+ adsorpsiyonu için en uygun pH değerinin 2, Ag+ adsorpsiyon kapasitesinin bu reçine için 47,39 mg Ag+/g olduğu bulunmuştur.Ayrıca kolon çalışmalarında Cu2+ve Zn2+ iyonlarından Ag+ iyonunun ayrılabilirliği ve kazanılması incelenmiştir. TF reçinesi ile yapılan, kolon çalışmalarında adsorpsiyon kapasiteleri Ag+ için 36,2 mg/g, Cu2+için 0,8 mg/g ve Zn2+ için 0,07 mg/g olarak bulunmuştur. Diğer taraftan UF reçinesi ile adsorpsiyon kapasiteleri Ag+ için 33,6 mg/g, Cu2+ için 0,121 mg/g ve Zn2+ için 0,002 mg/g olarak hesaplanmıştır. TF ve UF reçinelerinin Cu2+ve Zn2+ iyonlarının yanında Ag+ iyonuna ilgisinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılan kolon çalışmalarında da Ag+ iyonunun Cu2+ ve Zn2+ iyonlarının yanında TF reçinesi ile daha verimli olarak zenginleştirilerek ayrılabileceği gözlenmiştir. Ayrıca reçinenin tekrar kullanılabilirliği incelenmiş ve tekrar kullanılabilir olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present work, thiourea-formaldehyde and urea-formaldehyde chelating resins were synthesized and they were used in the recovery of Ag+ ions in the aqueous solution containing Cu2+ and Zn2+ ions.In the batch method studies with TF resin, the optimum pH of the initial solution for Ag+ adsorption was determined as pH=3 and Ag+ adsorption capacity of the resin was calculated as 58.14 mg Ag+/g. On the other hand, the optimum pH was 2 and Ag+ adsorption capacity was 47.39 mg Ag+/g with UF resin.Moreover the recovery and separation of Ag+ ions from Cu2+ and Zn2+ were examined by column method. In the column studies with TF, the adsorption capacities were found as 36.2 mg Ag+/g, 0.8 mg Cu2+/g and 0.07 mg Zn2+/g. On the other hand, the adsorption capacity with UF were 33.6 mg Ag+/g, 0.121 mg Cu2+ and 0.002 mg Zn2+/g. It was seen that Ag+ ions could be separated and recovered. More effectively from Cu2+and Zn2+ ions when TF resins were used. In addition, the reusage of the resin was examined and it was seen that the resins were reusable.